Αρχική » Φυτά

Στελλάρια: καλλιέργεια και ιδιότητες

Στελλάρια: καλλιέργεια και ιδιότητες

Στελλάρια  Stellaria media (Chickweed)/Caryophyllaceae, η φαρμακευτική. Ένα από τα 10 πολυτιμότερα βότανα και τροφή μέσα στο χωράφι μας
 
Περιγραφή
Η Στελλάρια είναι πολυετές φυτό που βρίσκεται σ’ όλο τον κόσμο, εκτείνεται άτακτα και φτάνει σε ύψος τα 15 εκατ. Έχει χνουδωτούς μίσχους, οβάλ φύλλα, βλαστούς στρογγυλούς, διάχυτους και αστεροειδή λευκά άνθη. Αναπτύσσεται εύκολα σε χέρσα εδάφη και θεωρείται ζιζάνιο. Το φυτό συλλέγεται από την άνοιξη στα νότια και πεδινά της Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι στα βόρεια.

Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια
Η Στελλάρια βγαίνει στο τέλος του χειμώνα, αντέχει σε θερμοκρασίες 20ο Φαρενάιτ. Τα νέα φυτά είναι μικροσκοπικά και δεν τα αντιλαμβάνεσαι καθώς προχωράς στους αγρούς. Μόλις ανέβει η θερμοκρασία, ανάλογα με την περιοχή, περίπου νωρίς την άνοιξη, γίνεται εμφανέστατη η παρουσία τους. Το κάθε φυτό ζει μόνον 6 με 7 εβδομάδες αλλά ο σπόρος που πέφτει απ’ αυτό το φυτό παράγει νέα φυτά. Αν η περιοχή δεν έχει την απαιτούμενη υγρασία και η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 90ο Φαρενάιτ η Στελλάρια θα ξεραθεί και δεν θα βγάλει νέα φυτά μέχρι η θερμοκρασία και η υγρασία να επανέλθουν στην ιδανικά γι’ αυτήν επίπεδα.

Συστατικά
Συστατικά του είναι οι βιταμίνες Α, C, Μαγνήσιο, τριτερπενοειδείς σαπωνίνες, κουμαρίνες, φλαβονοειδή, καρβοξυλικά οξέα και είναι υψηλή η περιεκτικότητά του σε σίδηρο και ψευδαργύρο. Υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλο φυτό πράσινο.  Σύμφωνα με μια άλλη πηγή (Bianco 1998) η Στελλάρια περιέχει στη σύστασή της επίσης πολύ υψηλό ποσοστό καλίου (potassium). Έρχεται δεύτερη, μόνο μετά από το άγριο σπανάκι, και είναι υψηλότερο από το καλλιεργήσιμο σπανάκι, το μπρόκολο και το (Swish chard). Επίσης έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα οξαλικά (oxalate). Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Χρησιμοποιούμενα μέρη είναι τα υπέργεια μέρη του.

Ιστορία και παράδοση
Ο Διοσκουρίδης ανέφερε ότι είναι χρήσιμη αν επαλειφθεί με χυλό και σιτάλευρο στις φλεγμονές των ματιών. Ο χυμός της μπορεί να εισαχθεί στο αυτί για την ωταλγία.
Χρησιμοποιείται κυρίως επαλειφόμενη σαν χυμός, κατάπλασμα, αλοιφή ή κρέμα για τη θεραπεία των ερεθισμών του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταπραΰνει την έντονη φαγούρα όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
Μια κοινή φαρμακευτική χρήση του είναι να συνθλίψεις τα φύλλα και τα στελέχη και να χρησιμοποιήσεις το χυμό τους σαν καταπραϋντικό για το δέρμα και τα μάτια.
Τον φρεσκοστιμένο χυμό μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για το έκζεμα έως 5 φορές την ημέρα.
Για εξάνθημα πάνας (σύγκαμα) και φλεγμονώδη δερματικά εξανθήματα μπορείτε να κάνετε επαλείψεις με την αλοιφή της 1-2 φορές την ημέρα.
Μια πολύ πρακτική χρήση είναι να βάλετε το βότανο μέσα σ’ ένα βαμβακερό ύφασμα, να το τυλίξετε, να το χτυπήσετε για να ποτίσει το ύφασμα και να το χρησιμοποιήσετε μετά κατευθείαν πάνω στο δέρμα σας.
Χρησιμοποιείται συχνά για να ανακουφίζει το έκζεμα, τα κιρσώδη έλκη και την κνίδωση.
Έγχυμα του νωπού ή του αποξηραμένου φυτού μπορεί να προστεθεί στο νερό του μπάνιου, οπότε οι μαλακτικές ιδιότητες του βοτάνου θα συντελέσουν στη μείωση των φλεγμονών – για παράδειγμα στις αρθρώσεις με ρευματισμούς – και στην ενίσχυση της αποκατάστασης των ιστών.

Η Στελλάρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά για τη θεραπεία των ασθενειών στο στήθος (Η Στελλάρια είναι εξαιρετική για προβλήματα των πνευμόνων, περιλαμβανομένων το βήχα, το κρύωμα, την βρογχίτιδα κι άλλα παρόμοια). Θα ενεργοποιήσει το συκώτι να αποβάλλει τις τοξίνες που είναι παρεμφερείς σ’ αυτές τις ασθένειες.
Το χρησιμοποιούμε τρώγοντάς το φρέσκο σαν σαλάτα ή σαν τσάι και τοποθετημένο σαν κατάπλασμα στην περιοχή του στήθους κάνοντάς του αλλαγές όταν κρυώνει και στεγνώνει.

Είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό του συστήματος περιλαμβανομένου του στομαχιού και του εντέρου. Μία κούπα από το έγχυμα ζεστό λαμβανόμενο κάθε τρεις ώρες καταπραΰνει την δυσκοιλιότητα. Σε μικρές ποσότητες το βότανο υποβοηθά τη χώνεψη.
Μία άλλη ασυνήθιστη χρήση της Στελλάριας είναι η μεταφορά της ροής του αίματος στο συκώτι και στις ηπατικές βαλβίδες τις οποίες ενισχύει.

Προφυλάξεις:
Σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να λαμβάνεται.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη συλλογή του:
Πάντα ξεχωρίζεται τη στελλάρια από τα λευκά άνθη της περιμένοντας να ανθίσει. Δεν πρέπει να μπερδεύεται με το Scarlet Pimpernel (Anagallis arvensis) που θεωρείτε  δηλητηριώδες φυτό. Ξεχωρίζει από τη στελλάρια από τον τετράγωνο βλαστό, τα πορτοκαλο κόκκινα άνθη και την έλλειψη τριχών, το έχω συναντήσει και με μωβ άνθη. Δυστυχώς αυτό το φυτό βγαίνει πολύ συχνά δίπλα της.
Εδώ  φωτογραφία του φυτού που πρέπει να αποφεύγετε:



Φαγώσιμες χρήσεις
Εκτός από τις φαρμακευτικές χρήσεις της είναι ένα εύγεστο και θρεπτικό λαχανικό.
Έχει 4 φαγώσιμα μέρη: η κορυφή του τρυφερού φυλλώδη βλαστού, τα φύλλα του, τα μπουμπούκια και τα λουλούδια του. Επειδή το φυτό είναι πολύ μικρό το μαζεύετε όλο μαζί κόβοντάς το με ένα ψαλίδι όταν είναι πυκνό.
Τρώγονται οι τρυφερές κορυφές 3 -7 εκατοστών και κατ’ επιλογή ωμές ή μαγειρευμένες. Σύμφωνα με γευσιγνώστες η Στελλάρια είναι ανώτερη σε γεύση και υφή από το τριφύλλι.
Η γεύση της είναι ουδέτερη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα λαχανικά για να καλύψει την έντονη γεύση τους.

Η Στελλάρια είναι πολύ λεπτό φυτό και το οποιοδήποτε μαγείρεμά του μειώνει την ποσότητά του: 1 κούπα φρέσκιας ωμής Στελλάριας ισοδυναμεί σε ποσότητα με 7 βρασμένες.
Εάν αποφασίσετε να τη μαγειρέψετε, κάντε τη στον ατμό ή βράστε τη το πολύ για 1-2 λεπτά.

Δοσολογία-χρήσεις:
O φρέσκος χυμός του φυτού ή κοπανισμένο ολόκληρο το φυτό σαν κατάπλασμα.
Βάμμα [φρέσκο βότανο 1:2, πρόσφατο αποξηραμένο βότανο 1:5 50% αλκοόλ] όσο χρειάζεται.

 

Πηγή:ftiaxno.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία, Στελλαρία








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Κεφίρ: ιδιότητες και θρεπτική αξία

     Το κεφίρ είναι ένα όξινο και ήπιας αλκοολικής ζύμωσης γαλακτοκομικό προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, το...

  2. Γνωρίζετε γιατί οι αρχαίοι έβαζαν νερό στο κρασί τους;

    Συχνά, και ιδιαίτερα τώρα, γίνομαι αποδέκτης ερωτημάτων σχετικών με το αν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν υποκατάστατα των σημερινών...

  3. Λιβελούλη: διανύει τις μεγαλύτερες αποστάσεις στη Γη από κάθε άλλο έντομο

    Πολλά πουλιά και έντομα μεταναστεύουν από ήπειρο σε ήπειρο, όμως «πρωταθλήτρια» μεταξύ των εντόμων ανακηρύσσεται μια μικροσκοπική λιβελούλη,...

  4. ΕΛΓΑ: οι προσληφθέντες γεωπόνοι

    Τον κατάλογο με τους 57 εποχικούς υπαλλήλους του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Γεωπόνων, που προσλαμβάνει, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων...

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

Ξέρετε το μεσογειακό φυτό που στολίζει όμορφα το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας;Είναι τα κλαδιά σχίνου με τα κρεμοκλαδή πράσινα φύλλα και τους γυαλιστερούς...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου. Ονομάζεται και Ήλιος γιατί ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron