Αρχική » Φυτά

Πορτοκαλιά: καλλιέργεια και ποικιλίες

Πορτοκαλιά: καλλιέργεια και ποικιλίες

Η πορτοκαλιά είναι είναι από τα αγαπημένα εσπεριδοειδή της ελληνικής γης καθώς την ευννοεί ιδιαίτερα το μεσογειακό κλίμα, όντας ένα δέντρο που δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η καταγωγή της είναι από την Κίνα και την Ινδία και πρόκειται για ένα αειθαλές δέντρο που δεν γίνεται ποτέ ιδιαίτερα ψηλό, με κλαδιά που έχουν ελαστικότητα ώστε ν' αντέχουν το μεγάλο βάρος των καρπών τους – αφού το πορτοκάλι ως καρπός κάθε άλλο παρά ελαφρύς είναι.
 
Υπάρχουν περισσότερες από 150 ποικιλίες – οι πιο διαδεδομένες στον τόπο μας είναι:
 - Βαλέντσια:  κάνουν καρπούς καλής ποιότητας, μέτριους σε μέγεθος, με ελάχιστους σπόρους και όχι χοντρή φλούδα.
 - Μέρλιν: πολύ αγαπητή στην Ελλάδα ποικιλία, με ποιοτικούς καρπούς που έχουν μεγάλη αντοχή πάνω στο δέντρο.
 - Ναβαλίνα: πρώιμη ποικιλία που όταν ο καρπός ωριμάζει πλήρως αποκτά ένα χρώμα πιο βαθύ κόκκινο από όλα τ' άλλα ''κλασικά'' πορτοκάλια.
 - Σανγκουίνι: η γνωστή 'κόκκινη' ποικιλία που ξεχωρίζει ακριβώς λόγω της κόκκινης σάρκας των καρπών της. Δίνει πορτοκάλια πλούσια σε βιταμίνες.
 
Το Κλάδεμα της πορτοκαλιάς:
Ξεκινά στην αρχή της άνοιξης (ώστε να έχει ξεπεραστεί οριστικά η πιθανότητα κάποιου παγετού).
Το κλάδεμα πρέπει ν' αρχίζει πάντα από τα 'εσωτερικά' κλαδιά του δέντρου ώστε η πορτοκαλιά ν' αερίζεται πλήρως και οι ακτίνες του ήλιου να φτάνουν παντού.
Κατόπιν αφαιρούνται τα γερασμένα κλαδιά και αυτά που έχουν 'ξεφύγει' σε ύψος.

Το πότισμα της πορτοκαλιάς:
 Η πορτοκαλιά πρέπει να ποτίζεται από τις αρχές της άνοιξης – κάθε 15-20 ημέρες και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
 
Ο μεγάλος εχθρός της πορτοκαλιάς:
Η περίφημη μύγα της Μεσογείου είναι ο μεγάλος εχθρός της πορτοκαλιάς. Ένας απλός και αποδοτικός τρόπ0ς για την αντιμετώπισή της (ώστε ν' αποφύγουμε ραντίσματα κλ.π.) είναι η χρήση των κλασικών δακοπαγίδων με κόλλα που πωλούνται στα εξειδικευμένα καταστήματα. Υπάρχουν δε και ειδικές παγίδες με κόλλα αποκλειστικά για τη μεσογειακή μύγα που πιθανόν να βρείτε σε κάποια από αυτά (όπως π.χ. αυτή)
 
Βασικά tips για την καλλιέργειά της σε γλάστρα:
Φροντίζουμε η γλάστρα που θα επιλέξουμε να είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή μέσα στην οποία βρίσκεται το δέντρο που αγοράσαμε, να έχουμε ανοίξει σε αυτήν τις σχετικές τρύπες αποστράγγισης και να έχουμε τοποθετήσει στον πάτο της και πριν ρίξουμε το χώμα, μια στρώση χαλίκι η οποία θα διασφαλίζει ότι το νερό θα στραγγίζει και δεν θα σαπίζουν οι ρίζες του δέντρου.
Και βέβαια την γλάστρα με την πορτοκαλιά την τοποθετούμε σε σημείο που θα την 'βλέπει' για αρκετές ώρες την ημέρα ο ήλιος και θα προστατεύεται αρκετά από το κρύο – λόγω της ευαισθησίας της στις χαμηλές θερμοκρασίες.
 

Πηγή: praktikesidees.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πορτοκαλιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πασχαλινή εσωτερική διακόσμηση, με λουλούδια και κεριά

    Στο χώρο της εσωτερικής διακόσμησης με όμορφες μικρές προτάσεις ένα από τα πιο δυνατά "ζευγάρια" είναι αναμφίβολα τα...

  2. Δωρεές πολλών δισ. για το νέο Πράσινο Ταμείο

    Το ποσό των 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,4 δισ. ευρώ) δεσμεύθηκαν να δώσουν στο νέο Πράσινο Ταμείο 30 χώρες...

  3. Η σωστή αποστείρωση των βάζων

    Εποχή που φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και μαρμελάδες. Για να διατηρήσετε μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού για πολύ καιρό,...

  4. Νέα συμφωνία για το κλίμα

    Τρεις εβδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι (30/11-11/12/2015) η επικεφαλής του...

Ζώα και κήπος

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Η Άνοιξη μπήκε για τα καλά και συνήθως σκεφτόμαστε εκδρομές, την ανάσα στην ντουλάπα μας ή την καινούρια διακόσμηση του σπιτιού μας....

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το έθιμο του Μάρτη!

Το έθιμο του Μάρτη!

 Ένα βραχιολάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή είναι το έθιμο που συνοδεύει την πρώτη μέρα του Μάρτη.Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο, το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως φτιάχνουμε χαρταετό

Πως φτιάχνουμε χαρταετό

Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η έναρξη της Σαρακοστής θα δοθεί για άλλη μια φορά σε κάποιον λόφο για να «καθαρίσουμε» από...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι πρέπει να προσέξουμε για το τραπέζι της Σαρακοστής

Τι πρέπει να προσέξουμε για το τραπέζι της Σαρακοστής

Στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή

Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή

Από τα παλιά χρόνια οι διάφορες Καρναβαλίστικες εκδηλώσεις φτωχών  και πλουσίων, άρχιζαν από την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος πριν...

διαβάστε αναλυτικά »

Χρήσιμα και απαραίτητα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία

Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία

Κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη, βάζοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Απλά και εύκολα. Θα το έχεις παρατηρήσει πως κάθε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron