Κόψιμο και κλάδεμα
Πως επιλέγουμε και συντηρούμε τα κομμένα άνθη
Η επιλογή των κομμένων λουλουδιών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη δυνατότητα να τα συντηρήσουμε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα στο βάζο μας. Πολλές φορές ακόμα και οι πλέον έμπειροι κηποτέχνες δυσκολεύονται να τα διατηρήσουν ζωντανά και ανθισμένα στους εσωτερικούς χώρους. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα κρίσιμα σημεία ελέγχου για να αυξήσετε τον χρόνο διάρκειας ζωής των λουλουδιών σας.
Το πρώτο στάδιο είναι εκείνο της αγοράς των ανθέων. Ειδικότερα:
• Οι βλαστοί πρέπει να είναι πράσινοι και λείοι, όχι γλοιώδους υφής.
• Το νερό που φέρουν από το βάζο συντήρησής τους στο ανθοπωλείο πρέπει να αναδίδει μυρωδιά φρεσκάδας.
• Να μην υπάρχουν σπασμένοι βλαστοί και πεσμένα μπουμπούκια.
Πριν τοποθετηθούν στο βάζο του σπιτιού σας προχωρήστε στις παρακάτω φροντίδες:
• Διατηρήστε τα κομμένα άνθη κρύα, μέχρι να τα βάλετε στο νερό.
• Κόψτε 2-3 εκατοστά από τους βλαστούς όσο αυτοί είναι νοτισμένοι.
• Βεβαιωθείτε ότι το βάζο και τα εργαλεία κοπής των ανθέων είναι καθαρά, ώστε να αποφύγετε τυχόν επιμολύνσεις.
• Αφαιρέστε τα φύλλα που θα είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού.
• Χρησιμοποιείστε ειδική τροφή για τα κομμένα λουλούδια που θα την προμηθευτείτε από τα ανθοπωλεία ή τα φυτώρια.
Το τελευταίο στάδιο είναι η παραμονή των λουλουδιών στο βάζο. Οι συνιστώμενες ενέργειες για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ανοιχτά άνθη είναι:
• Αποφεύγετε την απευθείας έκθεση στο φώς του ήλιου.
• Αλλάζετε νερό τακτικά (μέρα παρά μέρα).
• Κάθε φορά που αλλάζετε νερό, προχωρήστε σε κοπή της βάσης των βλαστών (2-3 εκατοστά).
Πηγή: agronomist.gr