Αρχική » Φυτά

Ίον: περιγραφή και θεραπευτικές ιδιότητες

Ίον: περιγραφή και θεραπευτικές ιδιότητες

Αν έχετε την τύχη να έχετε μια ρίζα ίο στον κήπο σας θα ανακαλύψετε ότι αυτό το μικρό φυτό με τα φύλλα σε σχήμα καρδιά και με το μωβ ντροπαλό λουλούλι που κρύβεται ανάμεσα στα φύλλα είναι ένας μεγάλος θησαυρός για την υγεία σας. Το ίο υπήρχε στον κήπο μας από τα χρόνια της προγιαγιάς και ίσως χρόνια ακόμα πιο πολλά. Απο μια μικρή ρίζα γέμισε όλο τον κήπο και υποδέχεται κάθε χρόνο την Άνοιξη με τα υπέροχα μωβ άνθη του και το γλυκό του άρωμα. Από τα 200 είδη βιολέτας που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο μόνο τρία είδη είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.


Το Ίον το εύοσμον (Viola Odorata),ο αγριοπανσές (Viola tricolour)

 

 

 

 

και το κινέζικο βιολετί (Viola yezoensis).

 

 

Το Ίον το εύοσμον είναι γνωστό από την αρχαιότητα όταν ο Ιπποκράτης το χαρακτήρισε ως το “υγρό” βότανο γιατί ήταν το καλύτερο φυτό για τη θεραπεία των ασθενειών του ήπατος. Ο Όμηρος και ο Βιργίλιος ανέφεραν ότι οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν στεφάνια από βιολέτες για να έχουν έναν γαλήνιο ύπνο, για την μετρίαση του θυμού και ως αφέψημα λειτουργούσε ως καρδιοτονωτικό. Ο Πλίνιος αναφέρει μια συνταγή με ρίζα ίο και ξύδι για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και της σπλήνας. Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ίο, αναφέρει επίσης, ότι όταν φορεθεί στο κεφάλι ένα στεφάνι από ίο διαλύει τις αναθυμιάσεις του κρασιού και προλαμβάνει τον πονοκέφαλο και τη ζάλη. Στην αρχαιότητα επίσης το χρησιμοποιούσαν για την αποτοξίνωση του σώματος, για τον πονόκοιλο και για την επούλωση τραυμάτων. Τα φύλλα του ίο επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταπλάσματα για την αντιμετώπιση των πόνων, των φλεγμονών και των οιδημάτων. Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη “Ιώ” όπου σύμφωνα με την μυθολογία ήταν η ιέρεια της Ήρας και ερωμένη του Δία. Όταν η Ήρα έμαθε την παράνομη σχέση τους, ο Δίας για να προστατέψει την Ιώ από την οργή της γυναίκας του την μεταμόρφωσε σε αγελάδα και γέμισε ένα λιβάδι με ανθισμένες βιολέτες για να τρώει. Η λέξη “Odorata” προέρχεται από την λατινική λέξη που σημαίνει “μυρωδιά” και αναφέρεται στο χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα της βιολέτας.

Για τους Έλληνες και τους Θεωρείται το σύμβολο της αγάπης, της αθωότητας και της σεμνότητας. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι φύτευαν βιολέτες πάω στους τάφους των παιδιών τους. Ο φαρμακοποιός Cullpeper (1616-1654) το χαρακτήρισε ως το φυτό της Αφροδίτης. Για τις θεραπευτικές ιδιότητες της βιολέτας έγραψε ότι το αφέψημα της βιολέτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του πυρετού, του πονοκεφάλου, για τις φλεγμονές στα μάτια, για τον πονόλαιμο, για την αντιμετώπιση των οιδημάτων, για τους πόνους της πλάτης και της ουροδόχου κύστης, για την αποτοξίνωση του συκωτιού και για την θεραπεία του ίκτερου. Είναι πολυετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια Violaceae. Προτιμάει ημισκιερές περιοχές και λατρεύει την υγρασία. Τα φύλλα του ίο έχουν σχήμα καρδιά και τα ανθη του έχουν έντονο μωβ χρώμα. Η ανθοφορία του ξεκινάει από το τέλος Φεβρουαρίου έως το τέλος Απριλίου. Τον Μάρτιο βρίσκεται στη μεγαλύτερη ανθοφορία του γι’αυτό και σε στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ολανδία είναι γνωστό ως το λουλούδι του Μαρτίου.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του φυτού (άνθη, φύλλα, ρίζα) σε φρέσκια και σε αποξηραμένη μορφή. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ως αφέψημα, να τα παρασκευάσουμε βάμμα με την προσθήκη αλκοόλ και σιρόπι με ζάχαρη ή μέλι. Τα φύλλα, τα άνθη και η ρίζα του έχουν πλούσιες αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις , εφιδρωτικές, διουρητικές, μαλακτικές , αποχρεμπτικές, καρδιοτονωτικές και ήπια καθαρτικές ιδιότητες .

Αναπευστικό Σύστημα

Το ίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος χάρη στις καταπραϋντικές, αντιβηχικές, αντι-φλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές, αναλγητικές, αντιπυρετικές και βακτηριοστατικές (εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων) ιδιότητες του.

- Βρογχίτιδα Το ίο βοηθάει το σώμα να αποβάλει τις εκκρίσεις, να μειώσει την φλεγμονή και να καταπραΰνει τον βήχα. Θεραπεία Για την θεραπεία της βρογχίτιδας καταναλώνουμε είτε αφέψημα με ρίζα ίο, είτε τσάι με αποξηραμένα άνθη ίο. Τσάι με ρίζα ίο: Σε ένα λίτρο νερό προσθέτουμε 50 γραμμάρια αποξηραμένη ρίζα ίο και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10-15 λεπτά. Καταναλώνουμε 3 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε 2 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Φαρυγγίτιδα Οι καταπραΰντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ίο ανακουφίζουν τον πόνο και καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνουμε γαργάρες μ’αυτό το αφέψημα.

- Πονόλαιμος και Αμυγαλίτιδα Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνουμε γαργάρες μ’αυτό το αφέψημα.

- Βήχας Τα άνθη της βιολέτας ως αφέψημα μπορούν να καταπραΰνουν τον ξηρό και τον παραγωγικό βήχα. Εκτός από αφέψημα αποτελεσματικό είναι και το σιρόπι με άνθη ίο. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε 2 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Πυρετός Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε από 2 έως 4 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Κρυολογήμα – Γρίπη Για την θεραπεία του κρυολογήματος και του βήχα καταναλώνουμε αφέψημα με αποξηραμένα άνθη ίο. Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε 3 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας με λίγο χυμό λεμόνι.

- Άσθμα Το ίο εκτός από αντι-φλεγμονώδεις και αντιβηχικές ιδιότητες έχει και αντι-ασθματικές ιδιότητες. Ανακουφίζει την φλεγμονή τους αεραγωγούς και διευκολύνει την αναπνοή. Για την θεραπεία του άσθματος: 40 σταγόνες βάμμα ίο σε τρεις δόσεις ημερησίως.

Πεπτικό Σύστημα

Το ίο έχει καταπραΰντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Είναι ευεργετικό για την θεραπεία πολλών ασθενειών του πεπτικού συστήματος.

- Γαστρίτιδα και Έλκος Αφέψημα με άνθη ίο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής του γαστρικού βλεννογόνου και στη θεραπεία του έλκους του στομάχου και του γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε 2 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Δυσκοιλιότητα Το μηλικό οξύ που περιέχεται στο ίο ασκεί ήπια υπακτική λειτουργεία και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Καταναλώνουμε 2 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυξάνουμε την ημερήσια κατανάλωση για πιο δραστική θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Μεταβολισμός – Αποτοξίνωση

Το ίο έχει αποτοξινωτικές και διουρητικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της κυστίτιδας, της νεφρίτιδας και της υπέρτασης.

- Κυστίτιδα και Νεφρίτιδα Το ίο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, των ουροφόρων οδών και απομακρύνει του μικροοργανισμούς που προκαλούν τη λοίμωξη. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Καταναλώνουμε 1 κούπα αφέψημα κατά την διάρκεια της ημέρας.

- Υπέρταση Τα άνθη του ιο περιέχουν φλαβονοειδή τα οποία έχουν έχουν διορητικές ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα αλκαλοειδή που περιέχονται στο ίο έχουν υποτασικές ιδιότητες. Θεραπεία Αφέψημα με άνθη και φύλλα ίο: Σε μια κούπα ζεστό νερό προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα άνθη και φύλλα ίο. Καταναλώνουμε 1 κούπα αφέψημα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Δέρμα Το ίο χάρη στο σαλικυλικό οξύ και στις αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικώς για να την βελτίωση πολλών δερματικών παθήσεων όπως της ακμής, του ξηρού και του υγρού εκζέματος, της ψωρίασης, της φλεβίτιδας και των αιμορροΐδων. Μπορεί να ανακουφίσει από τους ρευματισμούς και κάθε μορφή φλεγμονής.

Αρθρίτιδα Το ίο χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας. Θεραπεία Εσωτερικά Τσάι με ρίζα ίο: Σε ένα λίτρο νερό προσθέτουμε 50 γραμμάρια αποξηραμένη ρίζα ίο και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10-15 λεπτά. Καταναλώνουμε 3 κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξωτερικά το τσάι με τη ρίζα ίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τοπικά τον πόνο. Μουσκεύουμε μια πετσέτα με το τσάι και καλύπτουμε την περιοχή που πονάει. Επίσης, μια κεραλοιφή με λάδι βιολέτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

Μαστός και Καρκίνος Το ίο ειναι ιδιαίτερα τονωτικό για το λεμφικό σύστημα και βοηθάει στα οιδήματα του μαστού και της μαστίτιδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ως αφέψημα ή βάμμα ή εξωτερικά ως κατάπλασμα για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού αλλά και για άλλες μορφές καρκίνου. Οι ευεργετικές ιδιότητες του στον καρκίνο θεωρούν ότι οφείλονται στην ιδιότητα του ίο να καθαρίζει το αίμα.

Τοξικότητα και Αντενδείξεις Στις σωστές δόσεις δεν παρατηρούνται αντενδείξεις. Όταν η ρίζα του λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει εμετό.

Πηγή: enter2life.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Απελευθερώθηκαν λιοντάρια που ήταν αιχμάλωτα στα τσίρκα

  Τα 33 λιοντάρια που διασώθηκαν από νοτιοαμερικανικά τσίρκα έφθασαν χθες βράδυ στη Νότια Αφρική, όπου θα απελευθερωθούν σε...

 2. Η βιοποικιλότητα της Ευρώπης είναι σε κίνδυνο

  Το 15% περίπου των πτηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το 7,5% όλων των θαλάσσιων ειδών ψαριών που...

 3. Πως να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γάλα

  Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πηγαίνετε στο ψυγείο για να πάρετε το γάλα και με το...

 4. Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

  Ένα έθιμο που κάθε χρόνο το βιώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές,...

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος εντόμων

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα “δυσάρεστο” μέρος για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron