Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Μπισκότων

Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού

Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού

Νηστίσιμα Κρητικά κουλουράκια πορτοκαλιού. Με ολόκληρο πορτοκάλι και -φυσικά-με ελαιόλαδο!  Εποχή για λαδερά κουλουράκια. Για λίγες μέρες ακόμη , λίγο πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα πλούσια πασχαλινά γλυκά, συνοδεύουμε τον καφέ μας με νηστίσιμα βουτήματα. Η συνταγή είναι παραλλαγή - που πάλι προέκυψε  εξ ανάγκης- παλιάς κλασικής συνταγή για κουλουράκια πορτοκαλιού. Ελαιόλαδο λοιπόν και πορτοκάλι (και λεμόνι!)

Υλικά:
1 και ¼  κούπας  ελαιόλαδο
1 και ¼ κούπας ζάχαρη
1 μεγάλο πορτοκάλι (ακέρωτο γιατί θα πάρουμε και το ξύσμα)
1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)
¼ κούπας ρακή ή άλλο ποτό
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
Περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περισσεύει συνήθως περίπου 1-1,5 κούπα)
Περίπου μια κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι για το τύλιγμα και 1-2 κουταλιές ζάχαρη.

Επί το έργον:
Βάζουμε σε λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα των εσπεριδοειδών (αφού τα πλύνουμε καλά με χλιαρό νερό και αν είναι δυνατόν με ένα καθαρό σφουγγαράκι).
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και αφαιρούμε όση περισσότερη από την άσπρη μεμβράνη μπορέσουμε από τις φέτες  του. Τις βάζουμε στο multi και τις αλέθουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε τα υλικά μας στη λεκάνη αφού προσθέσουμε και τα κανελογαρύφαλλα  μέχρι να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε και το πορτοκάλι .Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια μισή ώρα τουλάχιστον. Ξεπλένουμε το σουσάμι μέσα σε σουρωτήρι και το απλώνουμε σε βαμβακερή πετσέτα. Το πασπαλίζουμε με  τη ζάχαρη.

Έτσι θα κολλήσει στα κουλουράκια μας.

Παίρνουμε ζύμη όσο ένα μέτριο καρύδι και την πλάθουμε κορδόνι. Το κυλάμε πάνω στο σουσάμι . Μετά  το πλάθουμε ξανά στο πλαστήρι για να κολλήσει  πάνω του το σουσάμι και το κλείνουμε σε κουλουράκι  ή το αφήνουμε τριβιδάκι  (έτσι τα λέμε στην Κρήτη τα μακρουλά ).Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί.

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Παρατηρήσεις:
1)Στα λαδερά κουλουράκια έχει μεγάλη σημασία η ποσότητα του ελαιολάδου στη ζύμη για την τελική υφή τους. Γίνονται πιο τριφτά αν έχουν πολύ ελαιόλαδο και σκληραίνουν ελαφρά αν το ελαττώσουμε. Στη συγκεκριμένη συνταγή έχω βάλει από ¾ κούπας ως 1,5 κούπα και η διαφορά είναι διακριτή. Με ¾ κούπας είναι λίγο πιο σκληρά αλλά είναι πιο ανθεκτικά στις μετακινήσεις. Είναι  και πιο …διαίτης!
2) Επίσης ο χρόνος ψησίματος είναι θέμα γούστου. Και στα 20 λεπτά, ψημένα είναι αν είναι δυνατός ο φούρνος. Αλλά αν σας αρέσουν πιο τραγανά αφήστε τα λίγο ακόμη
3)Στην αρχική συνταγή τα υλικά δινόταν σε κρασοπότηρα, και μετατράπηκαν εδώ σε δοσομετρικές κούπες  για ευκολία…
4) Η ποσότητα του αλευριού είναι ενδεικτική . Εξαρτάται από το είδος του , από το μέγεθος του πορτοκαλιού, ακόμη και από την υγρασία και τη θερμοκρασία  της ατμόσφαιρας! Σημασία έχει η υφή της ζύμης. Πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη αλλά να μη κολλά στα χέρια.
5)Αν δεν μας αρέσει η σόδα μπορούμε να βάλουμε μπέικιν. Τότε θα χρησιμοποιήσουμε 3 κουταλάκια και θα το προσθέσουμε στο αλεύρι και όχι στο λεμόνι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πηγή: cretangastronomy.blogspot.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Εσωτερική διακόσμηση με φυτά για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος

    Τα φυσικά φυτά και άνθη μπορεί να κάνουν πολύ όμορφη διακόσμηση για το σπίτι και εκτιμώνται πολύ σε...

  2. Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών

    Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τρώνε υγιεινά μόνο και μόνο επειδή καταναλώνουν τακτικά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, πολλά από...

  3. Στην Αυστραλία σκότωσαν κοάλα λόγω ... υπερπληθυσμού

     Η υπουργός Περιβάλλοντος της πολιτείας της Βικτόρια, Λίζα Νέβιλ, ανακοίνωσε πως η ευθανασία των κοάλα έλαβε χώρα κοντά...

  4. Παγίδες κουνουπιών στα σημεία εισόδου τους στην Ελλάδα

    κτώ πρωτοποριακές ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης των «χωροκατακτητικών» κουνουπιών-εισβολέων, θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου...

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron