Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Βασικές αρχές σχεδιασμού κήπων

Τί πρέπει να γνωρίζουμε όταν σχεδιάζουμε τον κήπο μας

Τί πρέπει να γνωρίζουμε όταν σχεδιάζουμε τον κήπο μας

Mικρός ή μεγαλύτερος, περίτεχνος ή εντελώς απλός, το σίγουρο είναι πως σε μια χώρα που ο καιρός ελάχιστους μήνες δεν μας επιτρέπεται να ..."ζούμε έξω", ο κήπος για όσους τυχερούς τον διαθέτουν είναι  πρωταγωνιστής της καθημερινότητας στο σπίτι.

Περισσότερο κι απ΄όσο ισχύει για οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο του σπιτιού,  το πετυχημένο τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά εξωτερικό περιβάλλον, είναι θέμα σωστού σχεδιασμού και προγραμματισμού.   Βλέπετε τα δέντρα, οι μάντρες, το γκαζόν, οι κατασκευές στον κήπο δεν είναι ...καναπέδες, για να αποφασίσετε ξαφνικά  που και πως τα θέλετε, να τα τοποθετήσετε όπου και όπως θέλετε όποια στιγμή το θέλετε κι αν δεν  σας αρέσουν απλά να τα ...μετακομίσετε.
Γι΄αυτό και το πρώτο και βασικό που θα πρέπει να αποφασίσετε δημιουργώντας τον κήπο σας, είναι  να προσδιορίσετε με ακρίβεια που θα τοποθετηθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα οριοθετούν τη βασική του διάταξη, όλα εκείνα που αργότερα θα είναι από πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατον να αλλάξουν.

Ξεκινώντας την διαμόρφωση ενός κήπου, θα πρέπει να εντοπίστε τις κατάλληλες θέσεις ανάλογα με τις δικές σας αλλά κυρίως  τις δικές τους ανάγκες για να φυτευτούν δέντρα και ογκώδη φυτά, το ιδανικότερο  σημείο για να οργανώσετε το υπαίθριο καθιστικό σας  και να  αποφασίστε για το  υλικό που θα χρησιμοποιήσετε για εδαφοκάλυψη αλλά και την περίφραξη. 
Φυσικά και οι όποιες  επιλογές σας μοιραία θα επηρεασθούν, σε έναν βαθμό,  από τον διαθέσιμο χώρο σας, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και  τον χρόνο που μπορείτε να διαθέτετε για την φροντίδα του κήπου σας, όμως αν η καταγραφή των αναγκών σας είναι η σωστή το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα αυτό που είχατε φανταστεί.

1. ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ
Σιδερένια κάγκελα, τσιμεντένιες ή πέτρινες μάντρες, απλό σύρμα περίφραξης και  ξύλινα καφασωτά,   κάγκελα και φράχτες, οι πιο συνηθισμένες επιλογές για να οριοθετήσετε τα σύνορα του οικοπέδου και κατ΄επέκταση του κήπου ή της αυλής σας.
Σε μεγάλων διαστάσεων χώρους, κάποιες απ΄αυτές τις λύσεις μπορούν να συνυπάρξουν με περισσότερο διαδεδομένη εκείνη  με μάντρες περιμετρικά και κάγκελα στην πρόσοψη.
Η λύση της μάντρας,  είναι σαφώς η πιο  ασφαλής και στις μέρες μας δυστυχώς όλο και πιο επιβεβλημένη.  Βασικό μειονέκτημά της  το μεγάλο κόστος κατασκευής, σε αντίθεση με το κλασσικό σύρμα περίφραξης που είναι  η πιο οικονομική λύση και στα βασικά πλεονεκτήματα και των δύο ότι μετά την αρχική τους κατασκευή δεν απαιτούν  κανενός είδους ιδιαίτερη συντήρηση.  Οι ξύλινοι φράχτες και τα καφασωτά, ιδανικά για μικρά οικόπεδα και κήπους κυρίως εκτός αστικών περιοχών, θα δώσουν στο σπίτι σας έναν χαρακτήρα ιδιαίτερα προσωπικό, με την προϋπόθεση ότι θα έχετε την δυνατότητα,  τουλάχιστον κάθε δυό χρόνια, να τα βάφετε και να τα συντηρείτε για να αντέξουν την φθορά από τις καιρικές συνθήκες.

Μάντρες και κυρίως οι καθόλου όμορφες οπτικά συρμάτινες περιφράξεις,  μπορούν να καλυφθούν εντελώς από αναρριχώμενα  πολυετή φυτά, δημιουργώντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα στον κήπο σας.
Συνδυάστε, για να καλύψετε μάντρες και φράχτες, κάποια εύκολα και γρήγορα στην ανάπτυξή τους φυτά, από εκείνα που μένουν όλο τον χρόνο καταπράσινα, με μερικά που κατά εποχές το χρώμα και το άρωμα των λουλουδιών τους θα κατακλύσουν τον χώρο, φροντίζοντας απλά να μην τα εκθέσετε σε καιρικές συνθήκες που κάποια απ΄αυτά δεν θα αντέξουν. Π.χ φυτέψτε οπουδήποτε, οποιοδήποτε είδος από κισσό, γιασεμί,   ή αναρριχώμενες τριανταφυλλιές αλλά είναι  κρίμα να  καταδικάσετε μια βουκαμβίλια σ΄ένα βορινού προσανατολισμού σημείο.

2. ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ
Αφού προσδιορίσετε τα σημεία που θα φιλοξενήσουν τα δέντρα και τα παρτέρια σας, όπως κι όλα εκείνα που θα στρωθούν με πέτρες, πλάκες, πλακάκια κλπ. θα πρέπει να επιλέξετε, για το υπόλοιπο μέρος του κήπου, με τι θα καλύψετε το χώμα.
Τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, έχει γίνει  "μόδα" η λύση του γκαζόν κυρίως λόγω του ομολογουμένως όμορφης  αισθητικού και ομοιόμορφης εικόνας που δημιουργεί.  Παρ΄όλα αυτά δεν είναι η πιο "εύκολη" λύση όπως αρχικά πιστεύουν πολλοί.

Για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση χρειάζεται συχνή  φροντίδα, διαρκές κούρεμα  και  αρκετό νερό, γι΄αυτό και δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για όσους δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν ιδιαίτερα με τον κήπο,  για σημεία του σπιτιού που εφάπτονται με τοίχους που ταλαιπωρούνται από την υγρασία, για κήπους που φιλοξενούν κατοικίδια ζώα με την φυσιολογική συνήθεια να σκάβουν το χώμα, εντελώς δε απαγορευτικό για αληθινά οικολογικές ....συνειδήσεις, αφού το νερό που τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστείτε για να το ποτίσετε, σε ποσότητα είναι το ίδιο με όσο θα χρειαστούν μαζί όλα τα υπόλοιπα δέντρα και φυτά σας.
Αν λοιπόν το γκαζόν δεν σας αρέσει ή δεν είναι κατάλληλο για τον δικό σας  κήπο το  βότσαλο ή το χαλίκι, είναι από τις πιο οικονομικές και  εύκολες στη εφαρμογή τους επόμενες επιλογές σας. Θα τα βρείτε σε διάφορους χρωματισμούς και είδη και απ΄όπου τα προμηθευτείτε ζητείστε οδηγίες τόσο για την σωστή τους τοποθέτηση (θα χρειαστεί πριν  ρίξετε βότσαλο ή χαλίκι να καλύψετε το έδαφος με ειδικό χοντρό πλαστικό,  ώστε να μην φυτρώνουν ανάμεσα χορτάρια),  για την σωστή ποσότητα που χρειάζεστε ώστε να μην "εξαφανιστούν" με την πρώτη νεροποντή και επίσης φροντίστε να μην τα τοποθετήσετε σε έδαφος με μεγάλη κατηφορική κλίση γιατί και πάλι δεν θα αντέξουν την ορμή του νερού.
Ο τεμαχισμένος φλοιός δέντρων επίσης, σε διάφορους χρωματισμούς, ένα ακόμα  υλικό εδαφοκάλυψης για μικρές κυρίως επιφάνειες, για να καλύψετε το χώμα σε  οριοθετημένα παρτέρια κλπ.

Επίσης τα φυτά εδαφοκάλυψης, συνδυασμένα  με περιοχές από γκαζόν, βότσαλο ή χαλίκι, θα δώσουν ένα πολύ πιο φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα. Πρόκειται για φυτά που αναπτύσσονται "άναρχα", δεν έχουν μεγάλο ύψος, καλύπτουν γρήγορα τις περιοχές από χώμα που θέλετε να κρύψετε και  οπτικά θα λειτουργήσουν σαν ο ιδανικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα π.χ σ΄ένα φυτεμένο παρτέρι κι έναν στρωμένο με πλάκες διάδρομο.
Βεβαίως για τους πιο φυσιολάτρες κι όσους επιθυμούν έναν κήπο χωρίς ιδιαίτερα  επιτηδευμένα στοιχεία, το χώμα μπορεί θαυμάσια να μείνει ακάλυπτο ανάμεσα στα δέντρα, τα λουλούδια και τις υπόλοιπες κατασκευές του κήπου, αφήνοντας τη φύση να κάνει τη δουλειά της γεμίζοντάς το με ότι είδους πρασινάδα εκείνη αποφασίσει να δημιουργήσει στο συγκεκριμένο σημείο. Θυμηθείτε μόνο ότι η κάλυψη του εδάφους δεν είναι μόνο ανάγκη αισθητική, αφού το χώμα κάθε φορά που θα β ρέχεται θα μετατρέπεται σε λάσπη, όπως και ότι οποιοδήποτε είδος χορταριού κι αν φυτρώσει μόνο του στα σημεία που θα αφήσετε ακάλυπτα θα πρέπει να το κόβετε τακτικά, διαφορετικά  ο χώρο σας θα μοιάζει περισσότερο με παρατημένο χωράφι παρά με κήπο.

3. ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Ένα στοιχείο που συνήθως παραμελείται αν και παίζει καθοριστικό ρόλο για την εμφάνιση του κήπου σας τις βραδυνές ώρες.  Στην πραγματικότητα  ηλεκτρικό  φωτισμό, χρειάζεστε μόνο για το σημείο που θα οργανώσετε το υπαίθριο καθιστικό σας. Ένα  κεντρικό φως κοντά στο σημείο του τραπεζιού και ίσως αν ο χώρος είναι μεγάλος κάποια ακόμα βοηθητικά, είναι αρκετά. Στον ίδιο χώρο φροντίστε και για την παροχή μιας τουλάχιστον μπρίζας κι έχετε πρόχειρο ένα πολύμπριζο, είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί.

Για το υπόλοιπο μέρος του κήπου, τους διαδρόμους τα παρτέρια και  κάποια ιδιαίτερα σημεία που θέλετε να φωτίσετε,  τα ηλιακά φωτιστικά που την νύχτα απελευθερώνουν με τη μορφή φωτός την ηλιακή ενέργεια που συλλέγουν τις πρωϊνές ώρες, είναι η πιο οικολογική, οικονομική και εύκολη στην εφαρμογή της λύση, αφού δεν απαιτεί ηλεκτρική εγκατάσταση. Κι αφού για το "ρεύμα" τους δεν θα πληρώσετε ποτέ τίποτα, αποφύγετε την τσιγγουνιές κατά την αγορά τους και προτιμήστε κάτι ακριβότερο αλλά ποιοτικότερο που θα αντέξει στο χρόνο και πραγματικά θα φωτίζει πολύ παραπάνω από ένα κερί, όπως συμβαίνει με πολλά τέτοιου είδους φωτιστικά που κυκλοφορούν στην αγορά σε απίστευτα προκλητικές τιμές.

Αν όμως επιλέξετε  να εγκαταστήσετε καλώδια περιμετρικά του κήπου ώστε  σε κάθε σημείο να έχετε την δυνατότητα για ηλεκτρικό φως, προτιμήστε κομψά φωτιστικά κήπου που θα βρείτε σε πολλά διαφορετικά σχέδια, ποιότητες και τιμές και θυμηθείτε πως μάλλον  τίποτα δεν είναι πιο καλαίσθητο από τα κλασσικά φανάρια για εξωτερικούς χώρους που ταιριάζουν παντού, είτε σαν απλίκες πάνω σε τοίχους, είτε στηριγμένα σε μεταλικές ράβδους και βάσεις, στερεωμένες σε οποιοδήποτε σημείο.
Τους καλοκαιρινούς μήνες ολοκληρώστε τον εξωτερικό σας φωτισμό με κρεμαστά φαναράκια, φωτίστε κάποια ιδιαίτερα μεγάλα δέντρα αλλά και την είσοδο του σπιτιού με προβολείς και κυρίως μην ξεχνάτε ότι τα μόνο που θα πρέπει να είναι εμφανή και εκτεθειμένα είναι τα φώτα και ποτέ  τα καλώδια,  όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά κυρίως ασφάλειας.

4. ΠΑΡΤΕΡΙΑ
Με ότι κι αν τα οριοθετήσετε, ξύλινους ή καλαμένιους χαμηλούς φράχτες, πέτρες, μεγάλα βότσαλα κλπ.κλπ και με ότι είδους φυτά κι αν επιλέξετε να τα γεμίσετε, είναι  από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός κήπου  και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην συνολική του εικόνα. Οι εκδοχές τους πάρα πολλές γι΄αυτό και μην περιορίζετε την φαντασία σας αποκλειστικά στην κλασσική διάταξη που τα απαιτεί μόνο γύρω γύρω στον κήπο κι εφαπτόμενα της περίφραξης. Μπορείτε να δημιουργήσετε θαυμάσια χτιστά παρτέρια περιμετρικά των δέντρων σας, που ταυτόχρονα θα λειτουργούν και σαν καθίσματα, να  τοποθετήσετε κάποια σε κυκλικό ή όποιο άλλο σχήμα θέλετε στη μέση ενός ελεύθερου χώρου στον κήπο και γενικά ακόμα και σε μικρούς κήπους,  αποφύγετε να "κολλήσετε" τα πάντα στον τοίχο για χάρη της ψευδαίσθησης ότι έτσι ο κήπος σας θα  "δείχνει"  μεγαλύτερος.  Απλά μονότονος θα δείχνει, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μονότονα θα είναι και τα παρτέρια σας αν  δεν τα  "γεμίσετε" σωστά.

Διαλέξτε φυτά με διαφορετικούς χρωματισμούς και ύψος, τοποθετώντας τα ψηλότερα ή και κάποια αναρριχώμενα στο πίσω μέρος, φροντίστε εκτός από εποχιακά να περιλαμβάνουν αρκετά λουλούδια και φυτά που μένουν "ζωντανά" όλες τις εποχές, ώστε να μην χρειάζεται να έρθει η άνοιξη για να δείτε στα παρτέρια σας ένα λουλούδι και προσθέστε ανάμεσα στα φυτά κάποια πέτρινα, ξύλινα ή και μεταλλικά  διακοσμητικά στοιχεία, που θα  προσθέσουν στην συνολική εικόνα την προσωπική σας πινελιά, εκτός απ΄όσα η φύση θα κατορθώσει.
Για κάθε δέντρο και φυτό που τοποθετείτε σε μια συγκεκριμένη θέση, υπολογίστε τον χώρο που πραγματικά του χρειάζεται για να αναπτυχθεί και πόσος θα είναι εκείνος που μελλοντικά θα καταλαμβάνει, ώστε τα φυτά σας να μην ασφυκτιούν κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο.

Ομοειδή φυτά όπως κακτοειδή, μυρωδικά ή και λαχανικά, συγκεντρώστε τα όλα στο ίδιο σημείο, έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολη  η φροντίδα τους και περισσότερο  αρμονική η εικόνα τους μέσα στην συνολική οπτική εντύπωση του κήπου σας.
Η εύκολη πρόσβαση για να μπορείτε να φροντίζετε τα φυτά σας, είναι επίσης σημαντική για το σημείο και την διάταξη των παρτεριών όπως και το να αποφύγετε να τα δημιουργήσετε σε περιοχές που γειτονικά δέντρα θα τα γεμίζουν με πεσμένα φύλλα, λουλούδια ή καρπούς, δυσκολεύοντας το καθάρισμά τους.

5. ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Σε μικρούς ειδικά κήπους, που δεν διαθέτουν επαρκή χώρο για φύτευση απευθείας στο έδαφος, οι γλάστρες σας είναι εκείνες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του.
Προτιμήστε γλάστρες και ζαρντινιέρες από φυσικά υλικά όπως πηλό, πέτρα ή και ξύλο και περιορίστε την χρήση του αντιαισθητικού πλαστικού μόνο για τις περιπτώσεις που πραγματικά είναι πιο πρακτικό, όπως για φυτά και λουλούδια που μετακινούνται συχνά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αφού ειδικά οι μεγάλες σε μέγεθος πήλινες γλάστρες, είναι σίγουρο ότι θα σας δυσκολέψουν στην μεταφορά τους.

Εκτός από κάποια μεγάλου μεγέθους δοχεία φύτευσης, όπως πήλινα κιούπια, τσιμεντένιες ζαρντινιέρες κλπ. που θα αναδειχθούν υπέροχα σε οποιοδήποτε σημείο τα τοποθετήσετε μεμονωμένα, για τις όλες τις υπόλοιπες μικρές και μεσαίου μεγέθους γλάστρες, προτιμήστε να τις συγκεντρώσετε σε κάποια σημεία,  ανάλογα με το μέγεθος, το υλικό τους και το είδος των φυτών που φιλοξενούν, αντί να τις σκορπίσετε τυχαία.

Οι κρεμαστές γλάστρες, εκείνες στα πρεβάζια των παραθύρων, στις άκρες των σκαλοπατιών, οι στερεωμένες στους τοίχους  και σε οποιοδήποτε άλλο ψηλότερο του εδάφους σημείο, είναι σίγουρο ότι θα κλέψουν την παράσταση.

Μην παραλείπετε τα πιάτα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, βοηθούν τα φυτά σας να διατηρούν την υγρασία που τους είναι απαραίτητη και πριν να τοποθετήσετε χώμα σε οποιοδήποτε δοχείο για να φυτέψετε, καλύψτε τις τρύπες στον πάτο της  γλάστρας με χαλίκι, πέτρες ή ένα σπασμένο κεραμίδι, ώστε να γίνεται σωστή αποστράγγιση του νερού.

Το μέγεθος της γλάστρας για κάθε φυτό, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την σωστή ανάπτυξή του. Αν τοποθετήσετε ένα πολύ μικρό φυτό σε μια τεράστια γλάστρα, θα υποχρεώσετε τις ρίζες του να "ψάχνουν" σε πολύ μεγαλύτερο χώρο την "τροφή" τους, καθυστερώντας την ανάπτυξή του και πολλές φορές οδηγώντας το στο να μαραθεί.  Ίδιο θα είναι το αποτέλεσμα και αν αφήσετε ένα φυτό να συνεχίζει να μεγαλώνει σε μια γλάστρα που όλο της το χώμα έχει γεμίσει ρίζες και πλέον δεν υπάρχει γι΄αυτές "τροφή".
Η επιλογή της  κατάλληλης ή μη  εποχής για μεταφύτευση, επίσης μπορεί να καταστρέψει πολλά φυτά, γι΄αυτό κι αν δεν είστε σίγουροι για τις ανάγκες του κάθε ενός, σε ένα οποιοδήποτε φυτώριο θα σας δώσουν όσες πληροφορίες χρειάζεστε.

6. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
Η εικόνα ενός καταπράσινου και γεμάτου χρώματα και μυρωδιές κήπου, ελάχιστους μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους κι ακόμα λιγότεροι εκείνοι που δεν θα δήλωναν ότι έτσι ακριβώς επιθυμούν να είναι και ο δικός τους κήπος. Όμως η απόσταση ανάμεσα σε όσα θέλετε και όσα πραγματικά ...θα συμβούν, ακόμη και στην κηπουρική, μπορεί στην πράξη να αποδειχθεί τεράστια.
Η πραγματική σας διάθεση να φροντίσετε τα φυτά αλλά και ο χρόνος που αντικειμενικά είστε σε θέση  να τους αφιερώσετε, είναι οι πιο καθοριστικοί παράγοντες για τα είδη των δέντρων και λουλουδιών που θα πρέπει να επιλέξετε και όσο λιγότερα και από τα δύο σας ...περισσεύουν, τόσο  σε πιο ανθεκτικά είδη θα πρέπει να περιοριστείτε. 
Ένα κλασσικός για παράδειγμα "ελληνικός" κήπος, σε γενικές γραμμές δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και θα δείχνει όμορφος και φροντισμένος με τις στοιχειώδεις και μόνο φροντίδες.
Ελιές, μουριές, λεμονιές, νερατζιές, βερυκοκιές, καρυδιές, κουτσουπιές, αμυγδαλιές, ροδιές, συκιές, μανταρινιές, δέντρα που θα χρωματίσουν υπέροχα το περιβάλλον σας και με ελάχιστες απαιτήσεις θα σας προσφέρουν απλόχερα τους καρπούς τους.
Αγιόκλημα, γιασεμί, κισσός, γλυτσίνια, βουκαμβίλια, τριανταφυλλιές, λαντάνα, πολλά είδη περικοκλάδας και κληματαριές οι πιό εύκολες επιλογές  σε αναρριχώμενα, αν δεν έχετε διάθεση και χρόνο για ....πολλά πολλά.

Γεράνια, τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, κυκλάμινα, πανσέδες, πασχαλιές, πικροδάφνες, φτέρες, κρίνοι, γαρδένιες, αζαλέες, αγγελικές, χρυσάνθεμα, εποχιακοί  βολβοί (ζουμπούλια, κρόκοι, νάρκισσοι, τουλίπες, φρέζες κλπ),   όλα τα είδη παχύφυτων και κακτοειδών και φυσικά εποχιακοί καλοκαιρινοί  ήλιοι, βασιλικοί, κατηφέδες και πετούνιες, κάποιες μόνο από τις "σίγουρες" επιλογές, ώστε  χωρίς πολύ κόπο, ο κήπος σας να είναι όλες τις εποχές του χρόνου αληθινά "ζωντανός".
Πότισμα και μόνο απαιτούν κι όλα εκείνα τα μυρωδικά που μπορείτε να φυτέψετε για να τα χρησιμοποιείτε φρέσκα και ευωδιαστά για την κουζίνα σας όπως δυόσμος, μαϊντανός, άνηθος, ρίγανη, δεντρολίβανο, λεβάντα κλπ αλλά και κάποια πολύ "εύκολα" λαχανικά. Πράσινα κρεμμύδια, μαρούλια, κολοκύθια, πιπεριές και μελιτζάνες, από τα είδη που θα αναπτυχθούν θαυμάσια ακόμα και σε μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες και που δεν έχουν ανάγκη καμιάς ιδιαίτερης φροντίδας και  μεταχείρισης. 
Αν βεβαίως τα λουλούδια είναι το πάθος σας και είστε σε θέση να φροντίσετε ακόμα και τα πιο απαιτητικά και δύσκολα φυτά, οι επιλογές σας πραγματικά αμέτρητες.

Όσο ανθεκτικά και ελάχιστα απαιτητικά κι αν είναι τα είδη που θα διαλέξετε, μην ξεχνάτε ότι δέντρα και λουλούδια είναι οργανισμοί ζωντανοί κι ακόμα και το ελάχιστο που χρειάζονται θα πρέπει να τους το προσφέρετε τη στιγμή ακριβώς που το χρειάζονται κι όχι όταν εσείς θα έχετε τον χρόνο, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες εργασίες στο σπίτι. Αν δεν σκουπίσετε για μερικές μέρες,  το πάτωμα μια χαρά θα συνεχίσει να ...ζει έστω και βρώμικο, αν όμως μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν ποτίσετε για παραπάνω από δύο μέρες, τα λουλούδια σας απλά ...δεν θα υπάρχουν πια.
Αν λοιπόν πιστεύετε ότι διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο, όπως κι αν οι απουσίες σας από το σπίτι του καλοκαιρινούς ειδικά μήνες είναι συχνές, ένα σύστημα μόνιμου αυτόματου ποτίσματος, είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση σε ότι αφορά το πότισμα.

Το κλάδεμα μια φορά τον χρόνο, η προσθήκη χώματος και λιπάσματος κατά καιρούς, το τακτικό  καθάρισμα από τα ξερά ή άρρωστα κομμάτια βλαστών και φύλλων μαζί με την κατάλληλη ποσότητα νερού και την επιλογή της σωστής τοποθεσίας για κάθε είδος, ανάλογα με το πόσο αντέχει  την έκθεση στον ήλιο τον αέρα και την βροχή, αρκούν για να σας εξασφαλίσουν υγιή και ζωντανά δέντρα και φυτά, που θα μετατρέψουν τον κήπο σας σ΄ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών κι αισθήσεων, έναν χώρο που αληθινά θα σας ηρεμεί και θα σας ξεκουράζει.

Πηγή: soulouposeto.blogspot.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ! ΚΑΝ΄ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ"

  O ΣΚΑΪ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού...

 2. Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ 2016

  Δέκα ημέρες θα είναι οι διακοπές  που θα κάνουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ σε νησιά...

 3. Τα δάση του πλανήτη

  Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται, τα δάση του πλανήτη συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Όμως τα τελευταία 25 χρόνια...

 4. ΟΓΑ: έρχεται η δεύτερη δόση στα οικογενειακά επιδόματα

  Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΓΑ για την καταβολή της δεύτερης δόσης των...

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος εντόμων

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα “δυσάρεστο” μέρος για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron