Η χρυσόβεργα ή σολιντάγκο (Solidago virgaurea) είναι ένα όμορφο πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος από 20 έως 100 εκατοστά. Φύεται σε ξέφωτα δασών, στις άκρες των δρόμων, σε δάση, σε πεδινές και ορεινές περιοχές. Η ονομασία Solidago προέρχεται από τη λέξη solido που σημαίνει «ενώνω» και αναφέρεται στις θεραπευτικές ιδιότητες που του απέδιδαν.
Στην Αμερική φύεται μία ποικιλία της χρυσόβεργας για την οποία οι ιθαγενείς γνώριζαν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Παρασκεύαζαν από αυτήν μία λοσιόν την οποία χρησιμοποιούσαν στα τσιμπήματα των μελισσών. Επίσης το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό για τον ερεθισμένο λαιμό. Οι Άραβες καλλιεργούσαν το φυτό και το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό βότανο εδώ και αιώνες. Το είδος του Σολινταγκο που χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη εισήχθη στη Μ. Βρετανία από τη Μέση Ανατολή και το αρχικό του όνομα ήταν «το βότανο των απίστων για πληγές» επειδή το χρησιμοποιούσαν οι Σαρακηνοί για την επούλωση των τραυμάτων. Το 15ο και 16ο αιώνα στην Ευρώπη το χρησιμοποιούσαν για τον ίδιο σκοπό. Ο Culpepper αναφέρει τη χρήση του βοτάνου για τη στερέωση των χαλαρών δοντιών και για τη θεραπεία της νεφρολιθίασης. Στην παραδοσιακή ιατρική με την πάροδο των ετών, το Σολιντάγκο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της φυματίωσης, του διαβήτη, της ηπατομεγαλίας, της ουρικής αρθρίτιδας, των αιμορροΐδων, του άσθματος. Επίσης συνίστατο για τις ρευματικές παθήσεις, τις φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα και σε περιπτώσεις αργής επούλωση τραυμάτων.
Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Σολιντάγκο θεωρείται ότι είναι ένα ασφαλές βότανο για πολλές και διάφορες ασθένειες. Οι θεραπευτές εκτιμούν ότι δρα ως αντικαταρροϊκό, αντιμυκητιακό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, άφυσο, εφιδρωτικό, ελαφρό διουρητικό, αντιπυρετικό και τονωτικό. Η θεωρούμενη ικανότητα του Σολιντάγκο, να ενεργεί ως ήπιο διουρητικό και να ευνοεί την απώλεια νερού από το σώμα χωρίς να διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες όπως κάνουν τα διουρητικά, το καθιστά εξαιρετικό βότανο για τη θεραπεία φλεγμονών του ουροποιητικού και την πρόληψη ή την αφαίρεση πέτρας από τους νεφρούς. Παράλληλα θεωρείται ότι ανακουφίζει από τους πόνους της πλάτης που παρουσιάζονται σε αυτές τις παθήσεις. Εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το βότανο συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους, μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιοξειδωτική δράση. Η στυπτική ιδιότητα του φυτού το κάνει χρήσιμο ως αιμοστατικό σε πληγές που αιμορραγούν. Η ερυθρίνη που περιέχει δρα εναντίον της αιμορραγίας των τριχοειδών και τα φαινολικά γλυκοσίδια δρουν ως αντιφλεγμονώδη. Η επουλωτική του δράση είναι πολύτιμη όταν λαμβάνεται εσωτερικά σε προβλήματα ουρικών λοιμώξεων, στη χρόνια καταρροή, τις δερματικές νόσους, τη γρίπη, τον επίμονο βήχα και τις πέτρες σε ουροδόχο κύστη και νεφρούς. Σε τοπικές εφαρμογές καταπλάσματα από χρυσόβεργα βοηθούν την επούλωση των πληγών και ανακουφίζουν δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα. Θεωρείται πως είναι το καλύτερο βότανο για την καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οξείας ή χρόνιας μορφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα βότανα για την θεραπεία της γρίπης. Οι άφυσες ιδιότητές του το κάνουν πολύτιμο στη θεραπεία της φυσώδους δυσπεψίας. Συνδυάζεται με Γναφάλιο, Εχινάκια, Φυτολάκκα και Βαπτίσια για την καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Λόγω της ήπιας δράσης του το Σολιντάγκο χρησιμοποιείται σε προβλήματα γαστρεντερίτιδας των παιδιών. Οι σαπωνίνες που περιέχει έχουν αντιμυκητιακή δράση και ενεργούν εναντίον ενός μύκητα που ευθύνεται για τις στοματικές άφθες. Είναι πολύ καλό για πλύσεις στόματος σε προβλήματα άφθων ή στοματίτιδας καθώς και σε πρόβλημα λαρυγγίτιδας ή φαρυγγίτιδας.
Το βότανο έχει παρόμοιες χρήσεις και στην ομοιοπαθητική ιατρική. Σύμφωνα με τη γνωστή βοτανολόγο Μαρία Τρέμπεν, όλα τα συναισθήματά μας σχετίζονται με τα νεφρά. Κατά συνέπεια τα νεφρά επηρεάζονται περισσότερο από κάθε άλλο όργανο από ένα συναισθηματικό σοκ, όπως ένας θάνατος ή οποιοδήποτε άλλο ατύχημα. Το Σολιντάγκο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αξιόλογο θεραπευτικό φυτό και μάλιστα ότι επιδρά θετικά στη συναισθηματική μας κατάσταση. Επομένως πρέπει να το πίνουμε σε περιπτώσεις συναισθηματικής απογοήτευσης ή συναισθηματικής πίεσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Τρέμπεν, η καταπραϋντική επίδραση του φυτού είναι σαν ηρεμιστικό χάδι.
Παρασκευάζεται ως έγχυμα ρίχνωντας 2-3 κουταλάκια του τσαγιού αποξηραμένο βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το σκεπάζουμε για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε 3 φορές την ημέρα. Η δόση για παιδιά είναι το 1/3 των ενηλίκων. Σε βάμμα παίρνουμε 2-4 ml ημερησίως. Όταν χρησιμοποιούμε το βότανο πίνουμε όλη την ημέρα άφθονο νερό.
Το Σολιντάγκο θεωρείται γενικά ασφαλές βότανο. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν ήπια αλλεργική αντίδραση στο φυτό. Δεν το χρησιμοποιούν έγκυες ή θηλάζουσες και άτομα με μειωμένη καρδιακή ή νεφρική λειτουργία. Δεν το χρησιμοποιούμε σε ανοιχτές πληγές.
Πηγή:sensities.com