Αρχική » Φυτά

Σκόρδο: ένα φυσικό αντιβιοτικό

Σκόρδο: ένα φυσικό αντιβιοτικό

Το σκόρδο είναι ένα είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που αρρωσταίνουμε και τα αποτελέσματα του είναι άμεσα. Δεν χρειάζεται να πάρουμε κάποια άλλη αντιβίωση ή κάποιο άλλο φάρμακο. Επίσης βοηθάει στο κρυολόγημα ενός μωρού που θηλάζει αν η μητέρα του έχει φάει την κατάλληλη ποσότητα σκόρδου. Οι ιδιότητες του σκόρδου περνάνε μέσα από μητρικό γάλα και θεραπεύουν  το μωρό!

Το σκόρδο που φυτρώνει σε καλό οργανικό χώμα, έχει συνήθως μικρές σκελίδες, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο δυνατό σε άρωμα, γεύση και ότι περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό των θεραπευτικών συστατικών του. Μερικές φορές οι σκελίδες αυτές έχουν μωβ κάλυμμα.

Το σκόρδο στην φυσική του κατάσταση, όταν δεν είναι κομμένο, είναι άοσμο και  άγευστο. Το άρωμα και την καυτερή του γεύση την αποκτά μόνο αν το κόψουμε ή το τρίψουμε.  Αν δεν το ψιλοκόψουμε όταν το βάλουμε στο φαγητό, θα έχει μια γεύση λαχανικού, κάπου ανάμεσα σε κρεμμύδι , μουστάρδα και πατάτα. Το μαγικό που έχει το σκόρδο είναι που όταν κοπεί ή τριφτεί παράγει μια αντιδραστική και οξεία νέα ένωση. Η ένωση αυτή είναι η αλλισίνη. Παράγεται από αλλιίνη και την αλλινάζη, ουσίες οι οποίες υπάρχουν ξεχωριστά μέσα στο κύτταρο του σκόρδου. Όταν υποστεί κάποια αλλοίωση το σκόρδο αυτές οι δυο ουσίες αντιδρούν μεταξύ του δίνοντας την αλλισίνη.  Στην αλλισίνη οφείλει το σκόρδο όλη του την δύναμη. Η αλλισίνη, λοιπόν, είναι ένα ισχυρό μικροβιοκτόνο. Μόνο που είναι μια ασταθής ένωση και όσο περνάει η ώρα μετατρέπεται σε λιπαρές θειούχες ενώσεις και επομένως χάνει την δύναμή της.

Το σκόρδο περιέχει περίπου 60% νερό και κάθε σκελίδα του περιέχει κατά μέσο όρο 1 γρ. υδατανθράκες, 0.2 γρ πρωτεΐνες, 0.5 γρ ιστους, 0.01 γρ λίπη, Βιταμίνες Α, Β1, Β2,Β3 και C. H Βιταμίνη B1  ενώνεται με την αλλισίνη και δημιουργείται η αλλιθειαμίνη η οποία απορροφάται εύκολα από το έντερο. Περιέχει επίσης αδενοσίνη σε μεγάλη ποσότητα η οποία  είναι ένας θεμέλιος λίθος του DNA και του RNA. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από ιχνοστοιχεία όπως ο Χαλκός, σίδηρος, ψευδάργυρος, κασσίτερος, ασβέστιο, μαγγάνιο, αλουμίνιο, γερμάνιο, και σελήνιο. Το γερμάνιο θεωρείται αντικαρκινικός παράγοντας.  Ο ψευδάργυρος βοηθάει στην αυξημένη παραγωγή των Τα-λεμφοκυττάρων που παίζουν ρόλο αμυντική δράση του οργανισμού ενάντια στα κρυολογήματα. Περιέχει ακόμα δέκα διαφορετικά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, αραβινόζη και ινουλίνη. Το διμεθυλικό δισουλφίδιο δίνει μια γευση σαν του λάχανου, το προπενυλικό δισουλφίδιο δίνει την μυρωδιά, και καποια ισοθειοκυανικά μια γεύση σαν το ραδίκι, μουστάρδας.
Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Από έρευνες που έχουν γίνει η πενικιλίνη είναι 50 φορές πιο ισχυρή από το σκόρδο σε ίσα βάρη και η τετρακυκλίνη είναι 10 φορές πιο ισχυρή.  Όμως το σκόρδο έχει πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στα υπόλοιπα αντιβιοτικά, είναι ότι σκοτώνει όλα τα είδη μικροβίων χωρίς να κάνει κακό ή να προκαλεί κάποια τοξικότητα σε εμάς.

Λοιπόν όταν θα θέλετε να φάτε μία σκελίδα σκόρδο, θυμηθείτε ότι πρέπει να την λιώστε πάρα πολύ καλά! Η δοσολογία για το κρυολόγημα είναι 1 σκελίδα σκόρδο το πρωί, μία το μεσημέρι και μια το βράδυ. Πρέπει να τρώγετε ωμό, συνήθως μαζί με κάτι που απαλύνει την καυτερή γεύση του σκόρδου, όπως είναι το γιαούρτι, το ψωμί κα.

Μια παλιά συνταγή για άμεσα αποτελέσματα σε περίπτωση κρυολογήματος είναι σε ένα ποτήρι νερό προσθέτουμε μια σκελίδα λιωμένη πολύ καλά και μια κουταλιά μέλι.

Μία σκελίδα την ημέρα και κάθε μέρα βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, αλλά όχι στο κρυολόγημα που θέλει μεγαλύτερη δόση.

Αυτήν την εποχή υπάρχουν φρέσκα σκόρδα στις λαϊκές τα οποία είναι πολύ δυνατά με όχι τόσο καυτερή γεύση! Όσο όμως αποξηραίνονται χάνουν τα συστατικά τους και δεν είναι τόσο πολύ αποτελεσματικά.

Πηγή:http://fysikaproionta.blogspot.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Σκόρδο, Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ποιές τροφές απαγορεύεται να φάμε μετά την ημερομηνία λήξης

    Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι στο ψυγείο σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης...

  2. Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού

    Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού ποταμού ξεκινάει από σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον...

  3. Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

    Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣΟ πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από το θεό...

  4. Η βιοποικιλότητα της Ευρώπης είναι σε κίνδυνο

    Το 15% περίπου των πτηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το 7,5% όλων των θαλάσσιων ειδών ψαριών που...

Η κηπουρική ανά μήνα

Ημερολόγιο κήπου: Φεβρουάριος

Ημερολόγιο κήπου: Φεβρουάριος

Ο φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει! Διανύουμε τον τελευταίο μήνα του χειμώνα και περιμένουμε με αγωνία την άνοιξη...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Χιόνι στον κήπο

Χιόνι στον κήπο

Όταν ο χειμώνας είναι δριμύς σίγουρα τα φυτά του κήπου μας υποφέρουν. Το ακάλυπτο έδαφος και οι άγριες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας μπορούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

Ξέρετε το μεσογειακό φυτό που στολίζει όμορφα το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας;Είναι τα κλαδιά σχίνου με τα κρεμοκλαδή πράσινα φύλλα και τους γυαλιστερούς...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron