
Τα γιορτινά έθιμα συνηθίζουμε να τα ακολουθούμε κατά γράμμα, χωρίς καν να γνωρίζουμε την προέλευσή τους. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουμε πολλές και εύλογες απορίες. Για παράδειγμα, ποιος είναι ο λόγος που τα Χριστούγεννα γυναίκες και άντρες, μόλις βρεθούν κάτω από ένα γκι, πρέπει οπωσδήποτε να φιληθούν; (Και για να μην γίνει παρεξήγηση, το γκι είναι το φυτό με τους άσπρους, σφαιρικούς γαλακτόχρωμους καρπούς και όχι αυτό με τους κόκκινους). Η απάντηση βρίσκεται στην καρδιά της νορβηγικής μυθολογίας.
Έμβλημα της αγάπης που νικά τον θάνατο
Τα πράγματα για τον Οντίν και τη γυναίκα του Φρέγκα (από τις πιο σημαντικές θεότητες στο πάνθεον της νορβηγικής μυθολογίας) δεν ήταν πάντα ρόδινα. Όταν ο κακόβουλος θεός Λόκι ξεγέλασε τον τυφλό γιο του ζεύγους Όντερ (θεό του χειμώνα) και τον έβαλε να επιτεθεί κατά του αδελφού του Μπάλντουρ (θεό του ήλιου του καλοκαιριού), ήρθε η τραγωδία. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Μπάλντουρ θανατώθηκε από το δηλητηριώδες βέλος της φαρέτρας του αδελφού του. Η λεπτομέρεια είναι ότι το βέλος φτιάχτηκε καθ’ υπόδειξη του μοχθηρού Λόκι από γκι, επειδή ήταν το μόνο φυτό που μπορούσε να βλάψει τον Μπάλντουρ. Και αυτό γιατί η μητέρα του, όταν γεννήθηκε το παιδί, προκειμένου να το προστατέψει από κάθε κίνδυνο ζήτησε από όλα τα ζώα, τα φυτά και τα άψυχα αντικείμενα που βρίσκονται επάνω στη γη και κάτω από αυτή να υποσχεθούν ότι ποτέ δεν θα κάνουν κακό στον γιο της. Όμως το λάθος της ήταν ότι αγνόησε το ταπεινό, μυστηριώδες γκι, το μοναδικό φυτό που δεν έχει δικές του ρίζες, γιατί φυτρώνει παρασιτικά επάνω σε άλλα δέντρα. Αυτή η παράβλεψή της στοίχισε τη ζωή του πολυαγαπημένου της παιδιού. Έτσι διακήρυξε ότι εφεξής το γκι θα είναι ιερό φυτό προστασίας και δεν θα φέρνει τον θάνατο αλλά την αγάπη και τη γονιμότητα. Κατ’ επέκταση, όταν δύο άνθρωποι περνούν κάτω από το φυτό, θα πρέπει να ανταλλάσσουν ένα φιλί αγάπης στη μνήμη του Μπάλντουρ, ακόμα και αν είναι εχθροί!
Τα γαλακτώδη δάκρυα της Φρέγκα
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου, τα ατελείωτα δάκρυα πόνου που έχυσε η Φρέγκα ξανάφεραν τελικά το γιο της στη ζωή: Τα δάκρυά της λέγεται ότι έπεσαν επάνω στα φύλλα του γκι και έμειναν εκεί στολίζοντας σαν γαλακτώδεις πέρλες τα πράσινα φύλλα του φυτού. Επειδή στη συνέχεια μετατράπηκαν σε δάκρυα χαράς για τη σωτηρία του γιού της, κάθε φορά που οι άνθρωποι συναντιούνται κάτω από ένα γκι αγκαλιάζονται και φιλιούνται για να γιορτάσουν την ανάσταση του θεού του φωτός.
Τι σημαίνει σήμερα
Σήμερα το φιλί κάτω από το γκι ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άντρα ερμηνεύεται ως υπόσχεση γάμου, ενώ οι παντρεμένοι το επιδιώκουν ως εγγύηση για ευτυχία, γονιμότητα και μακροημέρευση. Αν σκοπεύεις να το εφαρμόσεις, να ξέρεις ότι η φημολογούμενη δύναμή του ισχύει από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Για όσους δεν ενδιαφέρονται για φιλιά, να υπενθυμίσουμε ότι κατά τον Μεσαίωνα το γκι είχε και μια άλλη χρήση: Το κρεμούσαν στην οροφή για να διώχνει τα κακά πνεύματα ή το τοποθετούσαν επάνω στην κάσα της πόρτας για να εμποδίζει την είσοδο των μαγισσών στο σπίτι
Πηγή:http://www.goldenmag.gr