Παραγωγή μανιταριών από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ - hi-tech
Βρισκόμαστε στην παραλιακή πόλη του Μπράιτον στην Αγγλία, στο καφέ Small Batch. Οι καφέδες πηγαίνουν και έρχονται και τα υπολείμματά τους στοιβάζονται στα σκουπίδια του καταστήματος.
Ο Τζον Κομπς μαζεύει όλα αυτά τα υπολείμματα για την εταιρία Εσπρέσο Μάσρουμ. Είναι μια σχετικά καινούργια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο δυτικό Σάσεξ.
Δύο φορές την εβδομάδα παίρνει το ποδήλατό του στο οποίο έχει προσθέσει ένα τρέιλερ και γυρίζει όλη την πόλη, συγκεντρώνοντας τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ από δέκα καφετέριες.
Πρόκειται περίπου για 200 κιλά την εβδομάδα. Δηλαδή ένα τόνο κάθε μήνα. Όλα αυτά τα υπολείμματα μεταφέρονται στη συνέχεια σε ένα αγροτόσπιτο, όπου χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για την καλλιέργεια και την παραγωγή μανιταριών.
«Καθημερινά, τόνοι και τόνοι χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ, εκατοντάδες τόνοι ίσως σε εθνικό επίπεδο πετάγονται κατευθείαν σε χωματερές. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Στην πραγματικότητα είναι καθαρή σπατάλη, γιατί όπως δείχνουμε εδώ είναι ένας πόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού» επισημαίνει ο Ρόμπι Γκεοργκίου από την εταιρία Εσπρέσο Μάσρουμ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι καφέ, λιγότερο από το 1% των κόκκων καφέ καταλήγει στο φλιτζάνι. Όλη η υπόλοιπη ποσότητα καταλήγει στα σκουπίδια.
Ποια είναι η τεχνική που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρία; Έξι κιλά χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ, το ισοδύναμο δηλαδή 100 δόσεων εσπρέσο αναμιγνύονται σε σακούλες με μια χούφτα σπόρων μυκηλίου ή με ρίζες μανιταριών.
Οι σακούλες αυτές στη συνέχεια αριθμούνται και τοποθετούνται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για περίπου ένα μήνα. Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο και με δύο φορές πότισμα την ημέρα, τα μανιτάρια έχουν ήδη μεγαλώσει και είναι έτοιμα για μάζεμα.
Κάθε σακούλα δίνει μανιτάρια που ζυγίζουν περίπου 150 με 200 γραμμάρια. Υπάρχουν δύο είδη ωφελειών για το περιβάλλον, μέσα από αυτή τη διαδικασία. Τα υπολείμματα του καφέ δεν καταλήγουν στα σκουπίδια και περιορίζονται οι εκπομπές μεθανίου. Πρόκειται για το βασικότερο αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο παράγεται, όταν ο καφές αποσυντίθεται φυσιολογικά.