Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Παραγωγή μανιταριών από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ - hi-tech

Παραγωγή μανιταριών από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ - hi-tech

Βρισκόμαστε στην παραλιακή πόλη του Μπράιτον στην Αγγλία, στο καφέ Small Batch. Οι καφέδες πηγαίνουν και έρχονται και τα υπολείμματά τους στοιβάζονται στα σκουπίδια του καταστήματος.

Ο Τζον Κομπς μαζεύει όλα αυτά τα υπολείμματα για την εταιρία Εσπρέσο Μάσρουμ. Είναι μια σχετικά καινούργια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο δυτικό Σάσεξ.

Δύο φορές την εβδομάδα παίρνει το ποδήλατό του στο οποίο έχει προσθέσει ένα τρέιλερ και γυρίζει όλη την πόλη, συγκεντρώνοντας τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ από δέκα καφετέριες. 

Πρόκειται περίπου για 200 κιλά την εβδομάδα. Δηλαδή ένα τόνο κάθε μήνα. Όλα αυτά τα υπολείμματα μεταφέρονται στη συνέχεια σε ένα αγροτόσπιτο, όπου χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για την καλλιέργεια και την παραγωγή μανιταριών.

«Καθημερινά, τόνοι και τόνοι χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ, εκατοντάδες τόνοι ίσως σε εθνικό επίπεδο πετάγονται κατευθείαν σε χωματερές. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Στην πραγματικότητα είναι καθαρή σπατάλη, γιατί όπως δείχνουμε εδώ είναι ένας πόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού» επισημαίνει ο Ρόμπι Γκεοργκίου από την εταιρία Εσπρέσο Μάσρουμ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι καφέ, λιγότερο από το 1% των κόκκων καφέ καταλήγει στο φλιτζάνι. Όλη η υπόλοιπη ποσότητα καταλήγει στα σκουπίδια.

Ποια είναι η τεχνική που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρία; Έξι κιλά χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ, το ισοδύναμο δηλαδή 100 δόσεων εσπρέσο αναμιγνύονται σε σακούλες με μια χούφτα σπόρων μυκηλίου ή με ρίζες μανιταριών. 

Οι σακούλες αυτές στη συνέχεια αριθμούνται και τοποθετούνται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για περίπου ένα μήνα. Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο και με δύο φορές πότισμα την ημέρα, τα μανιτάρια έχουν ήδη μεγαλώσει και είναι έτοιμα για μάζεμα.

Κάθε σακούλα δίνει μανιτάρια που ζυγίζουν περίπου 150 με 200 γραμμάρια. Υπάρχουν δύο είδη ωφελειών για το περιβάλλον, μέσα από αυτή τη διαδικασία. Τα υπολείμματα του καφέ δεν καταλήγουν στα σκουπίδια και περιορίζονται οι εκπομπές μεθανίου. Πρόκειται για το βασικότερο αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο παράγεται, όταν ο καφές αποσυντίθεται φυσιολογικά.

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μανιτάρια








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

    Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων...

  2. Μενού με ονόματα από την ελληνική κρίση!

    Το ελληνικό εστιατόριο «Ζ» στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου σερβίρει εδώ και λίγες ημέρες πιάτα που φέρουν ονόματα...

  3. Διατροφή και επιστροφή στα θρανία

    Μαυρισμένοι και χορτασμένοι από θάλασσα, βουτιές και καρπούζι έρχεται ο Σεπτέμβρης να μας θυμίσει τις σχολικές μας υποχρεώσεις....

  4. Η τιμή του ψωμιού στα ύψη

    Στα ύψη «σκαρφαλώνει» η τιμή πώλησης του ψωμιού από τον τρέχοντα ήδη μήνα, με την αύξηση να υπερβαίνει...

Η κηπουρική ανά μήνα

Ημερολόγιο κήπου: Φεβρουάριος

Ημερολόγιο κήπου: Φεβρουάριος

Ο φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει! Διανύουμε τον τελευταίο μήνα του χειμώνα και περιμένουμε με αγωνία την άνοιξη...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Χιόνι στον κήπο

Χιόνι στον κήπο

Όταν ο χειμώνας είναι δριμύς σίγουρα τα φυτά του κήπου μας υποφέρουν. Το ακάλυπτο έδαφος και οι άγριες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας μπορούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

Ξέρετε το μεσογειακό φυτό που στολίζει όμορφα το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας;Είναι τα κλαδιά σχίνου με τα κρεμοκλαδή πράσινα φύλλα και τους γυαλιστερούς...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron