Επιδορπίων
Περγαμόντο: γλυκό του κουταλιού
Από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού, ίσως µε την μεγαλύτερη επίγευση. Το άρωμά του μένει στο στόμα για πάρα πολλή ώρα!
Υλικά
-30 κομμάτια φλούδες περγαμόντο
-1 κιλό ζάχαρη
-2 ποτήρια νερό
-1/2 λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
-Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα ξύνουμε ελαφρά στο ψιλό μέρος του τρίφτη. Αφαιρούμε οριζόντια μια μικρή φέτα και από τις δύο πλευρές του φρούτου (το πάνω και το κάτω μέρος). Χαράζουμε κατά μήκος στα τέσσερα εάν είναι μεγάλα τα φρούτα ή στα τρία αν είναι μικρότερα. Χρειαζόμαστε 30 φλούδες.
-Με χοντρή βελόνα και κλωστή φτιάχνουμε καρουλάκια (γιρλάντες) τις φλούδες. Μπορούμε επίσης να ψιλοκόψουμε τις φλούδες όπως το κυδώνι. Σε νερό που βράζει βουτάμε τις φλούδες για 4΄-5΄, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για λίγο. Αφαιρούμε την κλωστή.
-Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη µε το νερό και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε τις φλούδες και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Καλύτερα είναι να δέσουμε 30΄ το γλυκό. Να το αφήσουμε να κρυώσει τελείως και αν χρειάζεται το ξαναδένουμε λίγα λεπτά ακόμα. Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Διαβάστε επίσης: Μικρά μυστικά για να φτιάξετε τέλεια γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες
Πηγή: argiro.gr