Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » vegan και νηστίσιμα

Ιμάμ Μπαϊλντί

Ιμάμ Μπαϊλντί

Υλικά:

  • 8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες (μακρόστενες) ή μικρές φλάσκες
  • 8 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 8-10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 8 μεγάλες ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1κουταλιά της σούπας ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη ή 3-4 κλαδάκια φρέσκα
  • αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό

 

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τα φυλλαράκια, που είναι γύρω απ' αυτά και τις πλένουμε καλά. Με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο σχισμές, όχι πολύ βαθιές, σε κάθε μελιτζάνα σχηματίζοντας ένα σταυρό ή κάνουμε μία κάθετη χαρακιά.
Τις αλατίζουμε μέσα στις σχισμές και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια τις πλένουμε και τις στίβουμε με τα χέρια να φύγει το νερό.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι τους.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8-10 περίπου λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα  να σιγοβράσει για 10 λεπτά, προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό, αν χρειασθεί. Στο τέλος ρίχνουμε το πιπέρι, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Με ένα κουτάλι πατάμε το σημείο όπου έχουμε χαράξει τη μελιτζάνες, τις ανοίγουμε όσο μπορούμε περισσότερο και τις γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών. 
Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε ανάμεσα τους και τη γέμιση, που τυχόν έχει περισσέψει, προσθέτουμε το νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου φούρνο για 55-60 περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να μείνουν με το λάδι τους.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (αν εξατμισθεί, αυτό που υπάρχει ήδη).
Σερβίρουμε το ιμάμ μπαϊλντί με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου ή με ρύζι.

Συμβουλές:
1. Μπορούμε να πασπαλίσουμε το φαγητό με λίγη τριμμένη φρυγανιά, πριν το βάλουμε στο φούρνο, για να κάνει μία ωραία κρούστα.
2. Επίσης μπορούμε, εναλλακτικά, να ψήσουμε τις γεμιστές μελιτζάνες σε κατσαρόλα. Πρέπει, όμως, να προσέξουμε πολύ, γιατί μπορεί να λιώσουν και να διαλυθούν.
3. Αν θέλουμε, τοποθετούμε επάνω στο μείγμα των κρεμμυδιών λεπτές φέτες ντομάτας, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο.
4. Για διατροφή πιο υγιεινή δεν τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, αλλά τις ψήνουμε στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν, αφού τις πλένουμε και τις χαράξουμε κάθετα σε μια πλευρά.

 

Πηγή:sintagesmamas.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πότε είναι φρέσκο ένα αυγό;

    Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο, γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα....

  2. Έλλειψη βιταμίνης D; Πως θα το καταλάβετε

    Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας. Μερικές από...

  3. Στην Ελλάδα Ευρωπαϊκή "καμπάνα" για τα λύματα στην Ανατολική Αττική

    Δεκα εκατομυρια ευρω εφ απαξ προστιμο και χρηματικη ποινη 3,64 εκατομμυριων για καθε εξαμηνο καθυστερησης στην υλοποίηση των...

  4. Το ελληνικό γιαούρτι "φλερτάρουν" Coca Cola και Pepsico

    «Χρυσές» business κάνουν στο εξωτερικό οι εταιρείες που επενδύουν στο ελληνικό γιαούρτι. Μία τέτοια, η Chobani, έχει γίνει...

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος εντόμων

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα “δυσάρεστο” μέρος για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron