Tο πεύκο είναι ένα από τα ωραιότερα δένδρα και συνάμα κατάλληλο για να γίνει ένα όμορφο μπονσάι. Υπάρχουν πολλά είδη με βασικές διαφορές στο μήκος και στο χρώμα της βελόνας τους. Τα πιο κατάλληλα είναι τα Pinus parviflora var. pentaphylla που προέρχονται από την Ιαπωνία. Έχουν κοντές βελόνες, ενωμένες μεταξύ τους ανά πέντε, σε αντίθεση με τα κοινά πεύκα (Pinus halepensis) που βρίσκουμε στην Ελλάδα και οι βελόνες τους είναι σε ζεύγη. Όλα όμως με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να γίνουν πολύ όμορφα μπονσάι. Στην Ελλάδα υπάρχουν είδη που είναι εύκολα, όπως η κουκουναριά (Pinus pinea) το μαυρόπευκο (Pinus nigra) και το δασόπευκο (Pinus silvestris).
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ:Όπως όλα τα κωνοφόρα, χρειάζονται πολύ ήλιο για να αναπτυχθούν σωστά και να γίνουν ανθεκτικά απέναντι στις ασθένειες. Το καλοκαίρι όταν κάνει πολύ ζέστη, καλό είναι τις μεσημεριανές ώρες να τους προσφέρουμε ελαφριά σκιά αν αυτό είναι δυνατόν. Όλο τον χρόνο πρέπει να μένουν έξω, και αν χρειαστεί να τα βάλουμε μέσα στο σπίτι για διακοσμητικούς λόγους, αυτό δεν πρέπει να διαρκέσει πάνω από μια μέρα.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ: Κλάδεμα τους κάνουμε το φθινόπωρο, αν χρειάζεται να αφαιρεθούν κάποια κλαδιά τους, όταν έχει σταματήσει η κυκλοφορία των χυμών ή στο τέλος του χειμώνα (Φεβρουάριο - Μάρτιο). ΠΕΥΚΑ ΜΕ ΔΥΟ ΒΕΛΟΝΕΣ: Την άνοιξη βγάζουν νέα «μάτια» τα οποία αφήνουμε να αναπτυχθούν τελείως, σε βλαστούς. Κατά τον Ιούνιο ή Ιούλιο κόβουμε τους νέους βλαστούς από την βάση τους, εκτός και αν θέλουμε κάποιος από αυτούς να γίνει κλαδί. Μετά από μερικές μέρες στο σημείο που κόψαμε τους βλαστούς θα βγουν νέα « μάτια» 2 ή 3 συνήθως, τα οποία δεν θα γίνουν τόσο μεγάλα όσο τα πρώτα και επιπλέον βγάζουν κοντύτερες βελόνες. ΠΕΥΚΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΒΕΛΟΝΕΣ: Στα πεντάφυλλα πεύκα αφήνουμε τους νέους βλαστούς (κεριά) να αναπτυχθούν περίπου στα 3 cm και κατά τον Μάιο, πριν αρχίσουν να αναπτύσσουν τις βελόνες, αφαιρούμε με τα δάκτυλα ένα τμήμα τους και αφήνουμε 1 cm. Το πεύκο έχει την ιδιότητα να βγάζει νέους βλαστούς μόνο σε σημεία που υπάρχουν ακόμα βελόνες. Αν κόψουμε ένα κλαδί σε σημείο που δεν έχει καθόλου βελόνες το πιθανότερο είναι να ξεραθεί τελείως μέχρι την βάση του.
ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ: Το ξύλο του πεύκου είναι αρκετά μαλακό και μπορεί εύκολα να συρματωθεί. Η πιο κατάλληλη εποχή γι’ αυτό είναι η αρχή του χειμώνα. Το σύρμα μένει πάνω στα σημεία που έχουμε συρματώσει μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα, είναι ότι τα κλαδιά και ο κορμός έχουν το ιδίωμα να παίρνουν απότομα πάχος το φθινόπωρο.
Σε περίπτωση που το σύρμα εισχωρήσει στον φλοιό του δέντρου, υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματίσουμε το φυτό όταν θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε-αφαιρέσουμε το σύρμα. Αν για κάποιους λόγους συμβεί κάτι τέτοιο, είναι προτιμότερο να αφήσουμε το σύρμα μέσα στον κορμό παρά να το τραβήξουμε για να βγει.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ: Το πεύκο είναι δένδρο που δεν μεγαλώνει γρήγορα και γι’ αυτό το λόγο δεν βγάζει πολλές και μεγάλες ρίζες. Χρειάζεται μεταφύτευση κάθε δύο ή τρία χρόνια αν είναι νεαρό, κάθε έξι με επτά όταν πρόκειται για δένδρο πολλών ετών. Το κόψιμο της ρίζας πρέπει να γίνεται με προσοχή. Πολύ σημαντικό είναι να μην αφαιρούμε μεγάλο ποσοστό της. Αν κοιτάξουμε το ριζικό του σύστημα όσο το φυτό είναι μέσα στο χώμα του, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν μερικές άσπρες περιοχές. Πρόκειται για μύκητες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για το φυτό. Βοηθούν στο να μετατρέπουν τις ουσίες του χώματος σε μορφή τέτοια που να μπορούν να δεχτούν οι ρίζες του πεύκου. Όταν μεταφυτεύουμε είναι σημαντικό να μην απομακρύνουμε τελείως αυτούς τους χρήσιμους μύκητες. Το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι στραγγερό, να μην κρατάει δηλαδή πολλή υγρασία, γιατί αυτή μπορεί να σαπίσει τις ρίζες του φυτού. Μια καλή λύση είναι να βάζουμε στο μείγμα του χώματος ένα μέρος από βελόνες πεύκου ξερές που έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε χώμα. Αυτές τις βρίσκουμε κάτω από δένδρα σε μέρη που υπάρχουν πολλά πεύκα. Η καλύτερη εποχή για την μεταφύτευση είναι στο τέλος του χειμώνα ή το φθινόπωρο.
Σαν αρχικό φυτό μπορούμε να ψάξουμε σε φυτώρια για μικρά κοντά φυτά, που έχουν κλαδιά χαμηλά κοντά στην ρίζα. Επίσης υπάρχουν και στην φύση πολλά ενδιαφέροντα πεύκα, αλλά εκεί πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι επιτρέπεται να βγάλουμε ένα ή δυο, γιατί συνήθως απαγορεύεται.
Πηγή:tsamisaquarium