Ο Κράταιγος είναι ένας θάμνος (δενδρώδης) κοινός στην Ελλάδα με πολλά αγκάθια, στενός συγγενής του πολύ γνωστού πυράκανθου. Μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα πέντε μέτρα.
Όταν την άνοιξη ανθίσει, μοσχοβολά o τόπος, με τα πολλά μικρά άνθη του με τούς πολλούς στήμονες τους, ποy κάποτε είναι κόκκινοι.
Τον συναντούμε συνήθως στους φράκτες, σε τόπους, άγονους, αλλά και σε πολλούς άλλους τόπους στην Ελλάδα.
Στη θεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα του, τα άνθη του και κάποτε οι κόκκινοι καρποί του πού είναι άνοστοι στη γεύση με εξαίρεση ο “ Κράταιγος πελλας N.1 (Crataegus) ”, που αποτελεί μια νεα ποικιλια με πολυ ωραία γεύση και μεγάλο μέγεθος. Ακόμη χρησιμοποιείται και ή ρίζα του.
Με τούς ξερούς καρπούς του Κράταιγου παρασκευάζεται αφέψημα στυπτικό πολύ καλό κατά της διάρροιας. Ό φλοιός του συνίσταται ως αντιπυρετικός. Μαζεύεται από νεαρούς κλάδους νωρίς την άνοιξη. Mε τα άνθη του γίνεται τσάι τονωτικό της καρδίας. Οι καρποί του χρησιμοποιούνται ως τσάι κατά του πονόλαιμου. Το φυτό έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Ρυθμίζει τούς παλμούς της καρδίας και ελαττώνει τις εξάψεις του νευρικού συστήματος. Είναι κατά των ενοχλήσεων της εμμηνοπαύσεως και κατά της αϋπνίας (τα άνθη του) μόνος ή με άλλα κατευναστικά φυτά. Ό Κράταιγος είναι ακόμη φυτό αντιπυρετικό και κυρίως κατά του τριήμερου πυρετού. Το υγρό εκχύλισμα του φυτού συστήνεται κατά της στηθάγχης.
Τα άνθη του κράταιγου, μόνα τους ή με άλλα κατευναστικά φυτά, είναι κατά της αϋπνίας και κατά των ενοχλήσεων της εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία για την πρώτη περίπτωση της «νευρικής αϋπνίας», είναι χρησιμοποίηση ενός αφεψήματος των ανθέων - Flor . Grataegi- 2 κουταλιές της σούπας άνθη για 1 φλιτζάνι βραστό νερό με δόση 2-3 φλιτζανιών τη μέρα , για 1 μήνα.
Με τα άνθη γίνεται έγχυμα, τονωτικό της καρδιάς (10 γρ . σε 1 κιλό νερό ), ενώ οι καρποί χρησιμοποιούνται ως έγχυμα κατά του πονόλαιμου (10 γρ . σε ένα κιλό νερό ).
Τα άνθη και οι καρποί χρησιμοποιούνται κατά της υπέρτασης ως έγχυμα (4 κουταλιές φυτού σε 750 γρ., νερό, η δόση είναι 1 ποτήρι τη μέρα ως ρόφημα ) ή ως βάμμα (κατά προτίμηση 10-25 σταγόνες μέσα στο νερό, 3 φορές τη μέρα).
Τέλος, φαρμακευτικά, ο κράταιγος γίνεται : Βάμμα 1/ 5:20 σταγόνες, 2-3 φορές τη μέρα. Ρευστό εκχύλισμα: 10-15 σταγόνες , 3-5 φορές τη μέρα .
Η καλλιέργεια του Κράταιγου δεν είναι δύσκολη γιατί μπορεί να γίνει παντού. Προτιμά όμως τα δροσερά αργιλώδη χώματα. Χημικώς ό Κράταιγος περιέχει το "Κραταιγκόλ" πού χρησιμοποιείται αντί του αυτούσιου φυτού.