Η καλλιέργεια του σκόρδου

    Μοιραστείτε το:

Το σκόρδο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να θεραπεύει πολλές ασθένειες, ενώ πρόσφατα ανακαλύφτηκε ότι περιορίζει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και έχει ισχυρή δράση κατά των μικροβίων.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, ως εκχύλισμα αλλά και αφυδατωμένο. Το σκόρδο νοστιμίζει πάρα πολλά φαγητά και είναι αναπόσπαστο συστατικό της Ελληνικής κουζίνας αν και το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι προκαλεί πολύ άσχημη μυρωδιά στο χνότο των ανθρώπων με αποτέλεσμα όσοι καταναλώνουν συχνά σκόρδο να γίνονται αντιαισθητικοί στις επαφές τους με άλλους..

Η καλλιέργεια του σκόρδου

Οι  εποχές σποράς για το σκόρδο είναι το φθινόπωρο και το χειμώνα με θερμοκρασίες εδάφους τους 15 με 25 βαθμούς κελσίου.

Φυτεύεται απευθείας στο χώμα ανοίγοντας μία μικρή λακούβα βάθους 1,5 εκατοστών, μία για κάθε φυτό. Στις λακουβίτσες αυτές θα μπεί η σκελίδα σκόρδου τοποθετημένη με τη κορυφή της προς τα πάνω για να είναι η πλευρά της ρίζας προς τα κάτω.

Το κάθε φυτό πρέπει να απέχει το ένα από το άλλο περίπου 13 εκατοστά. Καθώς τα σκόρδα αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό. Πριν τη σπορά, πρέπει να σκαφτεί το χώμα σε βάθος περίπου 25 εκατοστών και να εμπλουτιστεί με κομπόστ.

Όσον αφορά το πότισμα, τα σκόρδα πρέπει να ποτίζονται σε καθημερινή βάση και το πότισμα θα πρέπει να σταματήσει λίγες εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.

Αφού βγούνε τα σκόρδα από το χώμα θα πρέπει με τα χέρια να μετατραπούν σε πλεξούδες. Αυτές οι πλεξούδες θα πρέπει να κρεμαστούν σε ένα ξερό μέρος για να ξεραθούν. Η θερμοκρασία στο χώρο που θα είναι τοποθετημένες οι πλεξούδες πρέπει να είναι περίπου 10 βαθμοί Κελσίου.

Τα σκόρδα μεγαλώνουν με αργούς ρυθμούς και μπορεί να χρειαστούν και μέχρι 10 μήνες από την εποχή σποράς μέχρι να πραγματοποιηθεί η συγκομιδή.

Κάθε σκελίδα θα αναπτυχθεί σε πλήρες σκόρδο μέχρι τις 20 σκελίδες το πολύ. Αν τα σκόρδα φυτευτούν το Φθινόπωρο, το ριζικό σύστημά τους θα αρχίσει να αναπτύσσεται πριν έρθει ο Χειμώνας. Είναι όμως πολύ πιθανό να μην εμφανιστεί ακόμη το πράσινο τμήμα του σκόρδου που προεξέχει. Επίσης πρέπει να βγούνε τα αγριόχορτα που θα αναπτύσσονται γύρω από τα σκόρδα διότι τα σκόρδα δεν αναπτύσσονται ορθά μαζί με τα αγριόχορτα.

Διαβάστε περισσότερα για το σκόρδο στην παρακάτω πτυχιακή εργασία " Η καλλιέργεια του σκόρδου και οι θεραπευτικές του ιδιότητες" των κ. Σ. Λέκκα και Α. Βογιατζάκη

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 2006Lekkas

Πηγή: ecotimes.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα