Οι τροφές αυτές είναι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε και μας τις προσφέρει απλόχερα η φύση. Ορισμένα βότανα και ενεργειακά τρόφιμα (π.χ. φύκια, σπιρουλίνα, ιπποφαές κ.ά.) μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, προσφέροντας μια πρόσθετη ώθηση στον ρυθμό του μεταβολισμού, μειώνοντας την όρεξη και στηρίζοντάς μας ενεργειακά όσο κάνουμε δίαιτα. Αυτό το επιτυγχάνουν χάρη στα ένζυμα, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν, τα οποία ενεργοποιούν τόσο τα όργανα που επεξεργάζονται το λίπος (π.χ. τη χοληδόχο κύστη, που ρευστοποιεί τα λίπη) όσο και τις απεκκριτικές οδούς του οργανισμού.
Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί και να μην υπερβαίνουμε τις δοσολογίες που συστήνουν οι ειδικοί, να μην παίρνουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. περισσότερο από 1 μήνα) τα ίδια βότανα ή συμπληρώματα, γιατί μπορεί να γίνουν τελικά τοξικά για τον οργανισμό μας και να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας αν έχουμε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας (π.χ. υπέρταση, προβλήματα θυρεοειδούς, πέτρες κ.ά.). Επίσης, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή ή και καθόλου από τα παιδιά, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Το ιπποφαές
Βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, είναι αντιοξειδωτικό και αποτοξινωτικό. Επίσης, ρυθμίζει την όρεξη. Μπορούμε να το βρούμε σε σιρόπι και κάψουλες, καθώς επίσης να καταναλώσουμε τον αποξηραμένο καρπό του.
Δοσολογία Βράζουμε 3-4 σπόρους σε 1 φλιτζάνι νερό, σουρώνουμε και το πίνουμε (1-2 φλιτζάνια την ημέρα). Επίσης, μπορεί να προστεθεί ως καρπός σε σαλάτες, γιαούρτι, γάλα, φρουτοσαλάτες και γλυκά. Αν πρόκειται για κάψουλες, παίρνουμε δύο την ημέρα (μαζί με το φαγητό), ενώ σε μορφή σιροπιού πίνουμε 1-2 κουταλιές (πριν από το φαγητό) για ενάμιση μήνα.
Η σπιρουλίνα
Είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και αμινοξέα. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη. Είναι τροφή με λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια σε φυτοθρεπτικά στοιχεία που ενισχύουν τον οργανισμό σε περιόδους που χάνει βάρος. Επίσης, δρα αποτοξινωτικά.
Δοσολογία Καταναλώνεται πριν ή στη διάρκεια του γεύματος (ως σκόνη στο φαγητό ή τη σαλάτα), για να βοηθήσει στη λιποδιάλυση. Όταν πρόκειται για ταμπλέτες, συστήνονται 6-9 ταμπλέτες με νερό ή χυμό την ημέρα πριν από το φαγητό (6 ταμπλέτες για 15 ημέρες, δύο τη φορά πριν ή στη διάρκεια του γεύματος, και στη συνέχεια 3-4 ταμπλέτες για άλλον ένα με ενάμιση μήνα).
Ο βασιλικός πολτός και η γύρη
Είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα και έχουν πολλές αξιοσημείωτες επιδράσεις σε διάφορα συστήματα του οργανισμού, όπως το κυκλοφορικό, το νευρικό, το καρδιαγγειακό κ.ά. Επίσης, τονώνουν και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό στη διάρκεια της προσπάθειας απώλειας βάρους.
Δοσολογία Ο βασιλικός πολτός καταναλώνεται σε πολύ μικρή ποσότητα (με τη βοήθεια του δοσομετρητή που υπάρχει στη συσκευασία), βάζοντάς τον κάτω από τη γλώσσα, 30΄ πριν από το πρωινό γεύμα, ενώ είμαστε νηστικοί, για ενάμιση μήνα. Με τη γύρη πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, καθώς κάποια άτομα εμφανίζουν αλλεργίες. Έτσι, η κατανάλωσή της θα πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρές ποσότητες (1-2 κόκκους), για να φτάσει μέχρι το 1/2 κουταλάκι και στο τέλος στο 1 κουταλάκι προοδευτικά μέσα σε 1 εβδομάδα, και να τη λαμβάνουμε συνολικά για ενάμιση μήνα.
Φύκια kelp και wakame
Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού.
Δοσολογία Μπορούμε να προσθέτουμε το wakame στο φαγητό (σε αποξηραμένη μορφή) ή στη σαλάτα. Όσον αφορά το kelp, συστήνεται να καταναλώνουμε 1-2 κάψουλες ημερησίως για διάστημα ενός μήνα περίπου.
Προσοχή Αν υπάρχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή -καθώς περιέχουν ιώδιο-, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ενδοκρινολόγο πριν τα καταναλώσουμε.
Γαϊδουράγκαθο (milk thistle)
Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος και στο αδυνάτισμα.
Ταραξάκο ή πικραλίδα
Είναι πολύ κοινό φυτό και το συναντάμε σε χωράφια, στις άκρες των δρόμων και σε ακαλλιέργητες περιοχές. Το έγχυμα των φύλλων και ο χυμός από τα φύλλα έχουν διουρητική, υπακτική και ρυθμιστική της όρεξης δράση. Επίσης, διευκολύνουν την έκκριση της χολής.
Προσοχή Όπως και με όλα τα φυτά που περιέχουν πικρά συστατικά, μπορεί μετά την κατανάλωσή του να προκληθεί πεπτική δυσανεξία λόγω γαστρικής υπεροξύτητας. Επίσης, η χρήση παρασκευασμάτων με ταραξάκο αντενδείκνυται σε άτομα με απόφραξη του χοληδόχου πόρου και συναφείς παθήσεις. Σε περιπτώσεις με πέτρες στη χοληδόχο κύστη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
Ιβίσκος
Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Ο ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων στο αίμα.
Λουίζα
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα. Η φήμη της οφείλεται στην πολύπλευρη δράση της, στην ωραία της γεύση και στο ότι φύεται παντού. Η λουίζα βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση - γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών.
Τσουκνίδα
Έχει διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της χοληδόχου κύστης.
Προσοχή Επειδή ο ιβίσκος, η λουίζα και η τσουκνίδα έχουν διουρητική δράση, πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση από ανθρώπους που παίρνουν ήδη φάρμακα για την υπέρταση ή έχουν προβλήματα με τα νεφρά τους.
Οδηγίες χρήσης
Πόσο: Ένα την ημέρα για ένα μήνα. Στη συνέχεια κάνουμε ένα διάλειμμα λίγων ημερών και ξεκινάμε κάποιο άλλο βότανο.
Πότε: Πριν από το γεύμα και κατά προτίμηση το πρωί ή και νωρίς το απόγευμα στην περίπτωση του γαϊδουράγκαθου και του ταραξάκο.
Σε ποια μορφή: Ως έγχυμα, που φτιάχνουμε ως εξής: Αφού βράσει το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κουταλάκι από το βότανο και το αφήνουμε για 5΄. Το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Διαβάστε επίσης: Αδυνάτισμα χωρίς γυμναστική
Πηγή: vita.gr