Η γαρδένια είναι από τα πιο ευαίσθητα, απαιτητικά και εντυπωσιακά καλλωπιστικά φυτά. Ανήκει στην οικογένεια των οξύφιλων μαζί με την ορτανσία, την καμέλια, την αζαλέα και το ροδόδεντρο, καθώς απαιτεί έδαφος όξινης σύστασης για να αναπτυχθεί (pH 4,5-5,5) και δεν αγαπά καθόλου το ασβέστιο.
Αν έχει κίτρινα φύλλα μπορεί να οφείλονται σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε ακανόνιστη λίπανση καθώς και σε έλλειψη σιδήρου. Θα σας πρότεινα καταρχήν σταθερό πότισμα, δυο φορές τη εβδομάδα για τη φθινοπωρνή περίοδο και μια φορά τη βδομάδα τον χειμώνα. Προσθέστε κάθε μήνα πλήρες λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο ειδικό για οξύφιλα, που δεν αυξάνει το pH του εδάφους. Στο μεσοδιάστημα της λίπανσης προσθέστε κάθε μήνα λίπασμα σιδήρου, χηλικού κατά προτίμηση, που είναι υδατοδιαλυτός κι άμεσα απορροφούμενος από τα φυτά.
Συμπληρωματικά μερικές συμβουλές, απαραίτητες για την ανάπτυξη γαρδένιας με πράσινο υγιές φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία:
Κατά τη μεταφύτευση η γαρδένια χρειάζεται, για να αναπτυχθεί ομαλά, φυτόχωμα με χαμηλό PH, όπως καστανόχωμα, ερεικόχωμα, ελατόχωμα. Εναλλακτικά προμηθευτείτε από κάποιο φυτώριο ή γεωπονικό κατάστημα φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα.
Η γαρδένια θέλει δροσερό ημισκιερό περιβάλλον. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, όμως η άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα.
Η γαρδένια είναι πολύ ευάλωτη στις αλλαγές του περιβάλλοντος και τις μετακινήσεις. Δε θέλει απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, είτε προς το κρύο είτε προς τη ζέστη, καθώς προκαλείται μπουμπουκιών, φύλλων ακόμα και ξήρανση του φυτού.
Ποτίζετε συχνότερα το καλοκαίρι και πολύ λίγο τον χειμώνα και φροντίστε το νερό ποτίσματος να μην περιέχει πολλά άλατα. Αν το πότισμα δεν είναι τακτικό, τα μπουμπούκια μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν.
Τα φύλλα της γαρδένιας πρέπει να ραντίζονται με νερό (με απιονισμένο καλύτερα) τακτικά το απόγευμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί δεν αντέχουν τον ξηρό αέρα και κάνουν ξηράνσεις στις άκρες.
Τους χειμερινούς μήνες, κι εφόσον τα φυτά είναι σε σημεία εκτεθειμένα στο κρύο, καλό είναι να προστατεύονται με κάποιο νάυλον για αντιπαγετική προστασία. Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταφέρετε και στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά σε ένα σημείο καλά αεριζόμενο, φωτεινό και μακριά από τα σώματα θέρμανσης.
Το διαβάσαμε στο .bostanistas.gr