
Τerrarium οι πιο παράξενοι αλλά και όμορφοι κήποι...
Μικροσκοπικοί κήποι μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, όπως μια γυάλα. Δημιουργική λύση για φυτά εσωτερικού χώρου, όταν δεν έχουμε διαθέσιμο αρκετό χώρο.
Μπορείτε να φανταστείτε και να δημιουργήσετε μια πρωτοποριακή διακόσμηση με Τerrarium που θα αντιστοιχεί πραγματικά στο χαρακτήρα σας και στο εσωτερικό του χώρου σας.
Τα κατάλληλα φυτά για Τerrarium ήταν πολύ δημοφιλή φυτά για εσωτερικούς χώρους για κατά τη διάρκεια της Βικτοριανής εποχής. Σήμερα πάλι αυτή η μέθοδος διακόσμησης επανέρχεται ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, όπου κυριαρχούν τα μικρά διαμερίσματα χωρίς αρκετό χώρο.
Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς δεν έχουμε αρκετό χρόνο να διαθέσουμε και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα φυτά και από την άλλη έχουμε μια πληθώρα από γυάλινα δοχεία που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε τότε η δημιουργία ενός Τerrarium μοιάζει να είναι η τέλεια λύση, και είναι και πολύ δημιουργική.
Συμβουλή
Καλέστε τα μέλη της οικογένειας σας να σας βοηθήσουν στην δημιουργία του Τerrarium. Είναι σίγουρο ότι σαν οικογένεια θα περάσετε μια πολύ δημιουργική, ποιοτική και όμορφη ώρα που θα σας φέρει πολύ κοντά.
Φέρτε τη φύση πιο κοντά στο σπίτι σας
Ποιο θα ήταν το καλύτερο φυτό εσωτερικού χώρου για ένα Τerrarium; Φυσικά, είναι γνωστό ότι όσο πιο μινιατούρα είναι το φυτό είναι το καλύτερο. Όταν εργάζεστε με μικρά φυτά έχετε την μεγαλύτερη πιθανότητα με την τοποθέτηση του φυτού σε ένα μικρό terrarium να πετύχετε πραγματικά μια δημιουργική και καλλιτεχνική διακόσμηση των φυτών, ειδικά αν δε προσθέσετε και όλα τα αναγκαί στοιχεία ενός Τerrarium.
Μερικά από τα καλύτερα φυτά για ένα μικρό terrarium είναι τα Chlorophytum comosum "Variegatum", ο κάκτος αστερίας, (Starfish Flower Cactus),η Fittonia nerve plan, variεgata και προσωπικά το αγαπημένο μου Λυκοπόδιο (golden clubmoss).
Starfish Cactus Flower (Stapelia gigantea) ένα από τα μεγαλύτερα φυτά για δοχείο. Τα τεράστια άνθη του ξεπετάγονται από τα μεγάλα μπουμπούκια του. Ένας όμορφος κάκτος για να τον βλέπεις αλλά όχι για να τον μυρίζεις. Η άσχημη οσμή των ανθών του έχει σκοπό να προσελκύει τις μύγες οι οποίες επικονιάζουν αυτό το παράξενο φυτό. Όμως σε κλειστό terrarium δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Άλλα κατάλληλα φυτά για terrarium είναι:
-
Asplenium nidus - θηλύπτερις
-
Begonie - Μπιγκόνια
-
Cryptanthu
-
Hedera - Κισσός
-
Sanseveria - Φιδόχορτο
Το Asplenium nidus είναι μια άτυπη φτέρη με μοναδικά χαρακτηριστικά:
Το ρίζωμά της είναι συμπαγές και δεν εξαπλώνεται πολύ, κάνοντάς την να φαίνεται ως ένας ρόδακας φύλλων.
Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα, απλά, δηλαδή το αρχικό φύλλο της φτέρης έχει συνενωθεί, μήκους 50-150 εκ. και πλάτους 10-20 εκ. και μοιάζουν επιφανειακά με φύλλα μπανανιάς.
Κάποια ωστόσο χαρακτηριστικά τους φανερώνουν ότι το φυτό είναι φτέρη, όπως το κροσσωτό περιθώριο (απομεινάρι του σχήματος του φύλλου της φτέρης), η ανάπτυξη με ξετύλιγμα σαν ρολό και η παρουσία σορών σποριαγγείων, οι οποίοι στο συγκεκριμένο είδος είναι διατεταγμένοι κατά γραμμές που ξεκινούν από τον άξονα συμμετρίας του φύλλου.
Το πλάτος του φυτού είναι συνήθως όσο και το ύψος του. Τα παλιά φύλλα ξεραίνονται και μαζεύονται πίσω δημιουργώντας ένα στρώμα ξερών φύλλων γύρω από το φυτό. Το φυτό είναι συνήθως επιφυτικό σε μεγαλύτερα δέντρα ή αναπτύσσεται στο έδαφος σε μέρη με καλή αποστράγγιση και οργανική ύλη.
Το μοναδικό σχήμα του εξελίχθηκε με σκοπό να συγκεντρώνεται νερό και οργανική ύλη, στο σαν δοχείο κέντρο, του φυτού, η οποία με την αποσύνθεσή της θα δώσει τ’ απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να φτάσει σε αρκετά μεγάλο μέγεθος με την πάροδο του χρόνου. Ευδοκιμεί ιδανικά σε ημισκιερό, ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως ένα θερμοκήπιο, ένα τερράριο ή κι έξω, αν το κλίμα είναι κατάλληλο.
Μπορεί παρόλα αυτά να προσαρμοστεί και σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές του φυσικού του περιβάλλοντος, όπως χαμηλότερη υγρασία, λίγες ώρες απευθείας ήλιου το πρωί και μεταβολές στη θερμοκρασία, γι’αυτό και δεν θεωρείται πολύ δύσκολο στην καλλιέργεια.
Μπορεί ν’ αντέξει μετά δυσκολίας θερμοκρασίες έως και κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, αν και με τέτοιο κρύο δε θ’ αναπτυχθεί και ίσως βλαφθεί. Χρειάζεται χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη με καλή αποστράγγιση ταυτόχρονα, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη σπασμένου φλοιού πεύκου ή περλίτη.
Λόγω της επιφυτικής του φύσης, δεν έχει πρόβλημα αν βρίσκεται σε δοχείο μικρότερο αναλογικά με το μέγεθός του. Ιδανικά θα πρέπει να λιπαίνεται μηνιαία, με μαλακό ισορροπημένο λίπασμα. Ισχυρά λιπάσματα δε θα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο του φυτού. Τα παλιά φύλλα μπορούν να κοπούν εν μέρει ή εντελώς. Οι κύριοι εχθροί του είναι τα κοκκοειδή και τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες. Πέρα από τη χρήση του ως καλλωπιστικό, στην Ταϊβάν τα νεαρά μέρη του φυτού τρώγονται ως λαχανικό.
Η Βιγόνια ή αλλιώς Μπιγκόνια η Βολβοϋβρίδιος (Begonia Tuberhybrida), αποτελεί ένα από τα γνωστότερα είδη του συγκεκριμένου γένους. Ανήκει στις Κονδυλώδεις Βιγόνιες ως προς το Υπόγειο τμήμα της και στις καλλιεργούμενες στον κήπο, σχετικά με τον τρόπο καλλιέργειας τους.
Γνωστή για τα θεαματικά άνθη που διαθέτει, η Μπιγκόνια η Βολβοϋβρίδιος (Begonia Tuberhybrida) ανθίζει κατά την Καλοκαιρινή περίοδο ως και τις πρώτες μέρες της Άνοιξης. Τα διαφόρων χρωμάτων άνθη που διαθέτει είναι σίγουρο πως θα σας μαγέψουν.
Έχει ανάγκη από χώμα όχι μόνο που να στραγγίζει καλά αλλά και να στεγνώνει εύκολα καθώς ως κονδυλόριζο που είναι, κινδυνεύει από σαπίσματα. Αυτός φυσικά είναι και ο λόγος που το πότισμα θα πρέπει μεν να είναι μέτριας συχνότητας αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης σίγουρα θα χρειαστεί αρκετή λίπανση αφού θα ξοδέψει όλα τα αποθέματα για να ανθίζει ασταμάτητα.
Ως προς το φως που έχει ανάγκη, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ειδικά το καλοκαίρι χρειάζεται μια φωτεινή θέση στην σκιά (ημισκιά) και όχι κάποια ηλιόλουστη τοποθεσία. Γενικά η Μπιγκόνια η Βολβοϋβρίδιος (Begonia Tuberhybrida), αποτελεί ένα ανθεκτικό φυτό, με τον κόνδυλο του οποίου να φυτεύεται κατά την Άνοιξη στην Κεντρική, Βόρεια και Ορεινή Ελλάδα και κατά το Φθινόπωρο στα νότια και παραθαλάσσια.
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρο αλλά κυρίως με διαίρεση των Κονδύλων.
Πολυετής πόα, από τους πιο μικρούς εκπρόσωπους της οικογένειας, εύκολα αναγνωρίσιμο από το χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα της κιτρινοπράσινης σπάθης με τις κοκκινωπές ραβδώσεις. Ο σπάδικας είναι λεπτός, κυλινδρικός με κύρτωση στο χείλος της σπάθης. Φύλλα καρδιοειδή με μακρύ μίσχο. Σε πετρώδεις δροσερές τοποθεσίες.
Με λίγα λόγια
Για να φτιάξετε ένα terrarium τελικά δεν είναι και πολύ δύσκολη υπόθεση, ούτε το να διατηρήσετε τα φυτά του υγιή και όμορφα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρετε κάθε πότε θέλουν πότισμα και ποιο είναι το κατάλληλο χώμα γι΄ αυτά.
Τι θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε ένα terrarium
Οποιοδήποτε γυάλινο δοχείο, μια μεγάλη γυάλα ή μια νταμιτζάνα. Αν είναι έγχρωμη η νταμιτζάνα μπορείτε να βάλετε τον κήπο σας απ΄ευθείας και σε ήλιο. Το χρώμα θα προστατεύσει τα φυτά. Βέβαια δεν θα βλέπετε εσείς καλά τα φυτά σας οπότε προτιμείστε μια διαφανή γυάλα.
Όσο πιό στενός είναι ο λαιμός της νταμιτζάνας τόσο πιό εντυπωσιακός ο κήπος. Το φύτεμα βέβαια είναι πιο δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο. Για να γίνει το φύτεμα πράξη θα χρειαστούμε κάποια εξεζητημένα εργαλεία που θα έχουμε την χαρά να τα φτιάξουμε.
Πως φτιάχνουμε τα εργαλεία μας:
Θα φτιάξουμε τα εργαλεία μας αυτοσχεδιάζοντας με παλιά πιρούνια και κουταλάκια. Αυτά γίνονται χρήσιμες τσουγκράνες και φτυάρια. Παίρονουμε ένα στρογγυλό ξυλαράκι και το δένουμε στο πιρούνι μας ή το κουτάλι μας με ένα σπάγγο.
Για να πιέσετε το χώμα κάντε ένα σβόλο από αλουμινόχαρτο στηριγμένο σε ένα ξυλαράκι και πιέστε το χώμα και τα φυτά. Ένα ξυλαράκι στρογγυλό αρκεί, αλλά αν θέλετε κάτι πιο εξεζητημένο κάνει και το αλουμινόχαρτο ή μία κουβαρίστρα.
Για να βάλετε μέσα το χώμα και να μην σας λερωθεί η γυάλα κάντε ένα χωνί από χαρτί. Θα πάει ακριβώς εκεί που θέλετε.
Πως φυτεύετε ένα κήπο.
-
Καθαρίστε τη γυάλα με νερό.
-
Βάλτε τα χαλικάκια και το λίπασμα.
-
Βάλτε λίγο χώμα και ποτίστε ελαφρά.
-
Βγάλτε τα μικρά φυτά απ΄ τις γλαστρούλες τους και με το χωνί ή αν περνάει το χέρι σας στη γυάλα, βάλτε τα φυτά πάνω στο χώμα σας.
-
Με το χωνί περάστε το χώμα εκεί που θέλετε.
Συμβουλές
-
Μην βάλετε πολλά φυτά γιατί θα μεγαλώσουν και θα θέλουν χώρο που δεν θα μπορούν να τον έχουν. Προσέξτε να φυτεύετε από έξω προς τα μέσα τα φύτα. Πρώτα γύρω απ το γυαλί και μετά στη μέση της γλάστρα-γυάλας.
-
Ψεκάστε με το ψεκαστήρι σας και αν έχετε σκοπό να έχει πώμα η γυάλα σας αφήστε λίγες ώρες πριν την κλείσετε.
-
Αν έχει λερωθεί το γυαλί καθαρίστε το με ένα σφουγγαράκι.
-
Μήν ποτίζετε πολύ συχνά. Ποτίζετε πάντα με ψεκαστήρι. Απλά παρακολουθείτε τα φυτά συχνά για να προλάβετε να ψεκάσετε αν τα δείτε να στεγνώσουν. Αφήστε τα φυτά να προσαρμοστούν στον μικροκοσμό τους.
Ο μικροσκοπικό κήπος σας είναι έτοιμος. Βρείτε ένα μέρος του σπιτιού σας που να έχει φως όλη μέρα και ίσως για λίγη ώρα και ήλιο.
Δείτε το παρακάτω βίντεο και τις φωτογραφίες για να εμπνευστείτε.