Φυτά
Φτελιά: κατά της γαστρεντερίτιδας
Πτελέα ή ούλμος ή καραγάτσι ή ούλμος
Φύεται:
Σε μεγάλα υψόμετρα και ξηρές περιοχές σε ΗΠΑ και Καναδά. Στην Ελλάδα συναντάται κυρίως η φτελιά η πεδινή με παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες.
Τί και πότε συλλέγεται:
Ο εσωτερικός φλοιός την άνοιξη.
Ιστορικό:
Οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για τη διάρροια, το κρυολόγημα, τον πυρετό και διάφορες δερματικές παθήσεις. Οι Μοϊκανοί το χρησιμοποιούσαν ως αντιβηχικό. Στην Ευρώπη ήταν δημοφιλές ως κατάπλασμα για τις πληγές.
Περιγραφή:
Μεγάλο ψηλό δέντρο.
Ανθη: Μικρά, που σχηματίζουν ομάδες.
Φύλλα: Ωοειδή και οδοντωτά.
Καρπός: Καφέ - κόκκινου χρώματος με ένα σπόρο.
Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:
Εγχυμα: Με χρήση του εσωτερικού φλοιού του κορμού και των κλαδιών, είναι θρεπτικό, καταπραυντικό και τονωτικό σε περιόδους ανάρρωσης από ασθένεια. Δρα κατά της διάρροιας και τις παθήσεις του αναπνευστικού όπως βρογχίτιδα, βήχα και πλευρίτιδα.
Η σκόνη του φυτού: Είναι κατά των οξέων του στομάχου και των πεπτικών και γαστρεντερικών διαταραχών. Λειτουργεί ανακουφιστικά σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, δυσπεψίας, κολικών, κολίτιδας, δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, εντερικών φλεγμονών και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Κατάπλασμα: Καταπλάσματα με τη σκόνη του φυτού έχουν επουλωτική και αντισηπτική δράση σε πληγές, πυώδη έλκη, ακμή, σπυράκια, και τσιμπήματα από τσουκνίδα.
Πηγή:organiclife.gr