Το κρεμμύδι είναι λαχανικό με επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa) και πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία. Είναι πλούσιο σε ενώσεις που περιέχουν θείο (είναι υπεύθυνο για την έντονη οσμή του) και πολλές ακόμη ουσίες που προάγουν την υγεία.
Η έντονη, καυτερή γεύση του ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη της γεύσης στα περισσότερα μαγειρευτά φαγητά. Όμως και ωμό, αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τις πιο πολλές νόστιμες σαλάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί βασικό υλικό για την διατροφή μας, καθώς θεωρούνταν -όχι άδικα- δυναμωτικό αλλά και με ιαματικές ιδιότητες, ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής σε αποθήκευση βοήθησαν στη διάδοσή του.
Ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να σταματήσετε να αντιστέκεστε στην… καυτερή γοητεία του;
1. Ευεργετούν την καρδιά!
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις του θείου που περιέχονται στο κρεμμύδι προλαμβάνουν τη συσσώρευση ανεπιθύμητων κατάλοιπων στις αρτηρίες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις που δείχνουν ότι τα θειούχα συστατικά στο κρεμμύδι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς και ότι βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας της κυτταρικής μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα οφέλη του κρεμμυδιού στη διατροφή φτάνουν κατ” επέκταση μέχρι και την πρόληψη της καρδιακής προσβολής! Η εξαιρετική περιεκτικότητα των κρεμμυδιών σε φλαβονοειδή άλλωστε, επιβεβαιώνει τα ευρήματα των ερευνών.
2. Ωφελούν τα οστά και τον συνδετικό ιστό!
Μελέτες έχουν δείξει ότι το κρεμμύδι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και αυτό σημαίνει πολλά για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και βιώνουν την απώλεια της οστικής μάζας, με τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης να παραμονεύει. Πλέον, υπάρχουν αποδείξεις ότι οι γυναίκες αυτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καταγμάτων προσθέτοντας στην καθημερινή διατροφή τους κρεμμύδια.
Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε θειούχα συστατικά παρέχει άμεσα οφέλη για τους συνδετικούς ιστούς σας, αφού πολλά συστατικά του συνδετικού ιστού απαιτούν θείο για το σχηματισμό τους.
3. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
Αυτό το σπουδαίο λαχανικό έχει αποδειχθεί ότι εκτός των άλλων έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα (μοναδικό) μόριο θείου που βρέθηκε στο βολβό του κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την δραστικότητα των μακροφάγων τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας της φλεγμονώδεις αποκρίσεις του και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα.
Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κρεμμύδι σας είναι άλλη μία αντιφλεγμονώδης πηγή. Πως λειτουργούν; Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης των λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Όταν υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα οξειδωμένων λιπαρών οξέων, ο οργανισμός παράγει λιγότερα φλεγμονώδη μόρια, με αποτέλεσμα το επίπεδο της φλεγμονής να διατηρείται… υπό έλεγχο!
4. Προστατεύουν από τον καρκίνο
Το κρεμμύδι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, ακόμα και όταν το καταναλώνουμε μόνο σε μέτριες ποσότητες: του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών είναι οι μορφές για τις οποίες ο κίνδυνος μειώνεται με μέτριες ποσότητες κρεμμυδιών στη διατροφή μας.
Προσοχή όμως: αν θέλετε να έχετε τα πλήρη οφέλη του ενάντια στον καρκίνο δεν αρκούν οι μικρές μερίδες ή η σπάνια. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον ένα ολόκληρο κρεμμύδι στη συνταγή σας. Όσον αφορά την ατομική μερίδα, όταν κάθεστε να φάτε προσπαθήστε να καταναλώνετε το ισοδύναμο με μισό κρεμμύδι.
5. Άλλα οφέλη για την υγεία
Τα κρεμμύδια έχουν δυνατότητες βελτίωσης της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα, ενώ βοηθούν και στην πρόληψη των βακτηριακών λοιμώξεων, χάρη στις ενώσεις του θείου και το φλαβονοειδές Κερκετίνη που περιέχουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η διάρκεια της αποθήκευσης των κρεμμυδιών που έχουν ήδη ψιλοκοπεί αλλά δεν έχουν μαγειρευτεί, όπως και η διάρκεια της έκθεσής τους στη θερμότητα για περισσότερο από δέκα λεπτά μπορεί να επηρεάσει μερικά από τα οφέλη του κρεμμυδιού για την υγεία. Για τους λόγους αυτούς, το συγκεκριμένο λαχανικό χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα κατά την αποθήκευση, το χειρισμό και το μαγείρεμα του.
Πηγή:nez.gr