Η ... πράσινη ανάπτυξη στο σπίτι μας

    Μοιραστείτε το:

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προστατεύουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού, ενώ απαιτούν μικρή δαπάνη και ελάχιστη φροντίδα Η συγκατοίκηση με τα φυτά δεν είναι μια σύγχρονη μόδα. Παραστάσεις από τους περισσότερους αρχαίους πολιτισμούς αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι δεν έμεναν ποτέ ασυγκίνητοι μπροστά στη θέα αλλά και την επίδραση που ασκούν τα φυτά επάνω τους.

Τα τελευταία χρόνια όμως, προέκυψε ακόμη ένας λόγος για τον οποίο τα φυτά είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα στα σύγχρονα σπίτια. Τα φυτά εσωτερικού χώρου λειτουργούν ως συστήματα καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα, αφού απελευθερώνουν οξυγόνο και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αγαπούν τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά και το τζάκι. Αντίθετα το φυσικό φως βοηθά την ανάπτυξή τους.

Πρόσφατες μελέτες που ολοκληρώθηκαν με τη συμβολή της NASA και του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια υποστηρίζουν πως η παρουσία των φυτών μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για την απαλλαγή του αέρα από χημικές ουσίες, οι οποίες αποδεδειγμένα απειλούν την υγεία μας.

Η φορμαλδεΐδη για παράδειγμα, η ουσία που περιέχεται σε συγκολλητικά για κόντρα πλακέ κατασκευής επίπλων, και το βενζένιο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μερικών υγρών καθαριστικών και ελαστικών ινών, έχουν ενοχοποιηθεί για σοβαρές αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος αλλά και για σχέση με τον καρκίνο.

Για ποιον λόγο όμως τα συγκεκριμένα φυτά έχουν αυξημένη ικανότητα να βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε; Τα περισσότερα κατάγονται από τροπικά δάση. Ως εκ τούτου, έχουν μάθει να αναπτύσσονται σε ζεστές συνθήκες με κακό εξαερισμό και φτωχό έδαφος.

Ακριβώς αυτή η ιδιότητά τους, να επιβιώνουν καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα, είναι αυτή που μπορούν να προσφέρουν στους επιβαρημένους με μολυσμένο αέρα χώρους των σύγχρονων σπιτιών, αφού σύμφωνα με μετρήσεις περίπου 150 οργανικές ουσίες βλαβερές για την υγεία συμβιώνουν μαζί μας μέσα σε αυτά.

Σε περιόδους ζέστης δροσίζουν την ατμόσφαιρα, ενώ τα φύλλα τους φιλτράρουν την ενοχλητική σκόνη που βρίσκεται στις μεγαλουπόλεις. Τα φυτά τέλος επιδρούν στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και στον στατικό ηλεκτρισμό που προκαλούνται εξαιτίας των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών που μας περιβάλλουν.

Μια ακραία αλλά τεκμηριωμένη άποψη υποστηρίζει ότι μιλώντας στα φυτά τα βοηθούμε να αναπτυχθούν. Το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται κατά την εκπνοή, είναι πολύτιμο συστατικό το οποίο τα φυτά παγιδεύουν για τη φωτοσύνθεσή τους.

Ενας λόγος που κάνει τα φυτά εσωτερικού χώρου ακόμη πιο ελκυστικούς συγκατοίκους είναι οι περιορισμένες απαιτήσεις που έχουν σε φροντίδα και περιποίηση. Κάθε νέο φυτό που μπαίνει στο σπίτι πρέπει να συνοδεύεται από σύντομες αλλά ουσιαστικές οδηγίες για την καλλιέργειά του.

Ιδανικές συνθήκες Η συχνότητα αλλά και η ποσότητα του ποτίσματος βέβαια εξαρτάται και από τις συνθήκες κάθε χώρου, οπότε πρέπει να παρατηρούμε στην αρχή τακτικά πότε ξεραίνεται η επιφάνεια του χώματος προκειμένου να το ποτίσουμε.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αγαπούν τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά ή το τζάκι. Αντίθετα, το φυσικό φως είναι γι’ αυτά το πολυτιμότερο αγαθό για την ανάπτυξή τους.

Οσο καθαρότερα είναι τα φύλλα τους, τόσο βελτιώνεται η απόδοσή τους! Σε τακτά χρονικά διαστήματα δεν λησμονούμε να τα περάσουμε με ένα βρεγμένο καθαρό πανί. Ο σωστός αερισμός ωφελεί το σπίτι γενικότερα αλλά και τα φυτά ειδικότερα.

Η λίπανση επίσης, καθώς οι τεχνητές συνθήκες είναι δύσκολες για ένα υγιές και εύρωστο φυτό. Καιρού επιτρέποντος, ολιγοήμερες διακοπές στο μπαλκόνι θα δώσουν στα φυτά μια σημαντική βοήθεια, η οποία μπορεί να συνοδευτεί και με μεταφύτευση εάν κρίνεται σκόπιμο ή και με ελαφρύ κλάδεμα.

Στα καταστήματα γεωργικών ειδών και σε εξειδικευμένα ηλεκτρολογικά, υπάρχουν ειδικά φωτιστικά σώματα που συμπληρώνουν τις ανάγκες που έχουν τα φυτά στο φως.

ΥΓΡΑΣΙΑ:
Τα φυτά εσωτερικού χώρου λειτουργούν και σαν ρυθμιστές της υγρασίας του σπιτιού.

Σε περιβάλλον με 20 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία 40%, το ανθρώπινο σώμα νιώθει άνετα. Εάν η σχετική υγρασία μειωθεί τότε το σώμα κρυώνει περισσότερο και χρειάζεται περισσότερη θέρμανση.

Φυτά όπως ο πάπυρος βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας σε ικανοποιητικά επίπεδα συμβάλλοντας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Τοποθετήστε φυτά σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας O κανόνας είναι ότι τα φυτά χρειάζονται φως, οπότε τα δεδομένα τόσο σε φυσικό φωτισμό όσο και σε επίπεδα υγρασίας είναι τελικά αυτά που θα μας καθοδηγήσουν στη σωστή επιλογή. Ο χώρος υποδοχής, ο οποίος είναι κατεξοχήν ο πιο «δημόσιος» χώρος του σπιτιού, ευνοεί την παρουσία φυτών καθώς αυτά συμβάλλουν στην ηρεμία και την ξεκούραση, ενώ δημιουργούν φιλόξενη ατμόσφαιρα. Η επιλογή του σωστού φυτού εξαρτάται και από τις διαστάσεις του δωματίου. Εξυπακούεται ότι σε ένα μεγάλο δωμάτιο ταιριάζει ένα μεγάλο φυτό, ενώ σε ένα μικρό ένα φυτό που δεν εμποδίζει την κίνηση μέσα σε αυτό. Το μπέντζαμιν και οι βιγκόνιες είναι δύο δημοφιλείς και σίγουρες επιλογές καθώς έχουν αρκετή αντοχή στην ημισκιά και προσαρμόζονται εύκολα. Τα λεγόμενα μυριστικά είναι ιδανικά φυτά για την κουζίνα, αφού στολίζουν κι εξυπηρετούν παράλληλα τη μαγειρική μας. Το πρεβάζι του παραθύρου μπορεί να γεμίσει μικρά γλαστράκια με δυόσμο, βασιλικό, αρμπαρόριζα, δενδρολίβανο ή λεβάντα, τα οποία μπορούμε φυσικά να τα μετακινούμε μέσα ή έξω ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το μπαμπού και ο πάπυρος ταιριάζουν τέλεια στο μπάνιο αφού εκεί υπάρχει πολλή υγρασία. Το γραφείο είναι ίσως το δωμάτιο που έχει ανάγκη τα φυτά περισσότερο από κάθε άλλο, καθώς η ατμόσφαιρά του επιβαρύνεται από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι συσκευές. Τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των σπαθίφυλλων -όπως το γνωστό σπαθάκι με τα δίχρωμα γραμμικά φύλλα- μπορεί εύκολα να εγκλιματιστεί σε ανάλογες συνθήκες.

Μπέντζαμιν
Λατρεύει τον έμμεσο και άπλετο φυσικό φωτισμό και έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Η ασιατική καταγωγή ευθύνεται για την αντοχή του σε θερμοκρασίες μέχρι και 30οC. Σε περίπτωση που του αλλάξετε θέση να είστε προετοιμασμένοι να... δηλώσει τη δυσαρέσκειά του με κιτρίνισμα ή απώλεια φύλλων.

Βιγκόνια
Το ιδανικό χώμα για την καλλιέργεια της είναι ένα μείγμα τύρφη και περλίτη. Μην αμελείτε τη λίπανση του φυτού. Επιλέξτε ένα μη αμμωνιακό λίπασμα που παραμορφώνει και κατσαρώνει τα φύλλα, και ποτίστε με αυτό κάθε 20 ημέρες. Απομακρύνετε τακτικά τα ξερά φύλλα και άνθη αφήνοντας το φυτό να αναπνεύσει.

 

Πηγή:users.sch.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία