Ασθένειες
Έλκος κλαδέματος ή εμβολιασμού στις τριανταφυλλιές: φυσική καταπολέμηση
Είναι μια πολύ διαδεδομένη και σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της τριανταφυλλιάς, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να ξεραίνονται τα κλαδιά και τα στελέχη, να εξασθενούν τα φυτά και να μειώνεται η παραγωγή λουλουδιών. Η ασθένεια οφείλεται σε μια πληθώρα φυτοπαθογόνων μυκήτων, που οδηγούν συνήθως σε παρόμοια συμπτώματα. Το παθογόνο εισέρχεται κυρίως από πληγές, που δημιουργούνται από τραυματισμούς των φυτών στο κλάδεμα, αλλά και στο σημείο εμβολιασμού.
Τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής, αποτελούν οι ρόδινες έως σκούρες καστανές κηλίδες που εμφανίζονται και που στη συνέχεια μεγαλώνουν και εξελίσσονται σε έλκη, με σκουρόχρωμη περιφέρεια και ανοιχτόχρωμη κεντρική περιοχή.
Οι προσβεβλημένοι βλαστοί, αποκτούν βαθύ καστανό χρώμα με σαφές περιθώριο, ενώ στην επιφάνειά τους, παρατηρούνται πολλά μικροσκοπικά, μελανού χρωματισμού, υπερυψωμένα στίγματα, που είναι τα πυκνίδια του παθογόνου μύκητα.
Τα φυτά με τις λιγότερες άμυνες και αντοχές, από την έναρξη των προσβολών και μετέπειτα, εμφανίζουν καχεξία, μαρασμό και φυλλόπτωση, με συνέπεια την εμφάνιση ξηρών, μολυσμένων και αποφυλλωμένων κλαδίων.
Για την αντιμετώπιση του παθογόνου, η μόνη λύση είναι το κλάδεμα και η καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών (τόσο την άνοιξη όσο και στα τέλη του φθινοπώρου) και η χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Εκτός αυτού, τα κλαδέματα των φυτών, θα πρέπει να γίνονται νωρίς την άνοιξη, κατά την έκπτωση της νέας βλάστησης, ώστε να είναι ταχύτερη η επούλωση των πληγών με το σχηματισμό καμβίου.
Στο κλάδεμα, θα πρέπει να κλαδεύονται αρχικά οι νέοι και υγιείς βλαστοί και ακολούθως να γίνεται η αραίωση των παλαιών και η απομάκρυνση των ξερών. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να απολυμαίνονται συνεχώς με οινόπνευμα, κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Τέλος, είναι δυνατή η καλλιέργεια ανθεκτικών ποικιλιών και η εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με ορισμένα μυκητοκτόνα, ενώ συνιστάται και ψεκασμός, αμέσως μετά τα κλαδέματα. Πολύ καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται και με ψεκασμούς των φυτών με βορδιγάλειο πολτό, ή οξυχλωριούχο χαλό (0,5% σε δραστική ουσία).
Πηγή:faghta-giagias.blogspot.com